Erişilebilirlik

Clinton: Irak'a Destek Koşullu Olsun


Başkan Bush’un Irak’a 21 bin askerden oluşan ek kuvvet gönderme planına Demokratların kontrolündeki Kongre’nin muhalefeti devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Irak’ı ziyaret eden Demokrat Senatörler Hillary Clinton ve Evan Bayh dün bir basın toplantısı düzenleyerek izlenimlerini açıkladı.

Başkan Bush’un yeni Irak stratejisini açıklamasından sonra durumu yerinde değerlendirmek isteyen Hillary Clinton ve Evan Bayh haftasonunda Bağdat’ta Amerikan askerleri ve Iraklı yetkililerle görüştü. Bayh, Iraklı liderlerle görüşerek, şiddet olaylarını azaltmak için ne gibi planları olduğunu anlamaya çalıştığını söyledi.

Senatör, Iraklı politikacıların ülkeyi istikrara kavuşturmada başarılı olabilmeleri için zor kararlar vermeye başlaması gerektiğini vurguladı. Irak’taki Amerikan askerlerinin sayısının arttırılması planını eleştiren Bayh, bunun ülkedeki durumu değiştirmeye yetmeyeceğini ve Başkan’ın planının eski politikaların tekrarından öteye geçemediğini savundu.

2008 Başkanlık seçimlerinin olası adaylarından Demokrat Senatör Hillary Clinton da Irak’taki Amerikan askeri sayısının arttırılmasına karşı olduğunu vurguladı. Senatör Clinton, Başkan Bush’un, Afganistan konusuyla ilgilenmeyi bir kenara bıraktığını öne sürdü ve Amerika’nın asıl düşmanı olan el Kaide terör örgütünün liderlerini yakalayamamış olmasını eleştirdi.

“Başkan, Irak’ta başarısızlığa uğramış bir stratejide ısrar ediyor. Bu strateji tam bir çöküntünün eşiğinde. Afganistan ise bizim daha büyük çabamıza ihtiyaç duymaktadır.”

Senatör Clinton, Senatör Bayh’la birlikte yeni Savunma Bakanı Robert Gates’e bir mektup yazarak Irak’taki izlenimlerini aktardıklarını ve izlenmesi gereken politikalarla ilgili görüşlerini dile getirdiğini söyledi. Clinton, Irak’taki asker sayısının şu anki 130 bin düzeyinde tutulması gerektiğini söyledi. Hillary Clinton, Irak’ın Şii liderlerinin Sünni azınlığa hükümette daha fazla rol vermemesi durumunda, Amerika’nın Irak güvenlik kuvvetlerini eğitmek ve onları gerekli ekipmanla donatmak için ayırdığı bütçeyi azaltması gerektiğini belirtti.

“Irak’taki Amerikan askerlerinin bütçesinin kesilmesini önermiyorum. Önerim, Irak Hükümetinin belirli koşulları yerine getirmemesi durumunda, Iraklı kuvvetler için ayrılan bütçenin azaltılmasıdır.”

Hillary Clinton, Amerika’nın Irak’a desteğinin önceden belirlenmiş koşullar altında sürmesi gerektiğini; Irak ve Bush Hükümeti Irak’la ilgili taahhütlerini yerine getirdiği sürece bölgedeki harcamalar için yeni bütçe sağlanacağını vurguladı. Clinton Irak’la ilgili şartlar arasında, silahlı milislerin etkisiz hale getirilmesini, petrol gelirlerinin paylaşılmasında Sünni, Şii ve Kürtler arasında uzlaşmaya varılmasını ve anayasada herkesin haklarını koruyacak şekilde reform yapılmasını saydı.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG