Erişilebilirlik

Pakistan: Molla Ömer Bizde Değil


Pakistan, Taleban lideri Molla Ömer’in topraklarında saklandığı yolundaki iddiayı yalanladı.

Pakistan ordu sözcüsü, Afganistan’da tutuklanan Taleban sözcüsü Mahammed Hani’nin gündeme getirdiği iddianın asılsız olduğunu, Hani’nin bu ifadeyi vermeye zorlandığını söyledi.

Pakistanlı yetkili, Afganistan’ın bu iddiayı ispatlamasını da istedi.

Afgan yetkililer Muhammed Hani’nin, sorgulaması sırasında, Taleban lideri Mola Ömer’in, Pakistan istihbarat dairesinin koruması altında yaşadığını açıkladığını duyurmuşlardı.

Hanif: Molla Ömer Pakistan'da

Taleban sözcüsü Muhammet Hanif, Pazartesi günü Afganistan’da yakalandı. Kendini sorguya çeken Afgan yetkililere göre, Hanif, Taleban lideri Molla Ömer’in, Pakistan İstihbarat Dairesi’nin koruması altında olduğunu söyledi. Hanif, Molla Ömer’in Pakistan’ın Kueta kentinde yaşadığını iddia ediyor.

Pakistanlı askeri ve sivil yetkililer iddiayı şiddetle reddetti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tesnim Aslam haberlerin asılsız olduğunu söyledi. Sözcü, iddiayı reddetmekle yetinmedi, Hanif’e işkence yapılmış olabileceğini ima ederek “ifadenin hangi koşullar altında alındığını bilemiyoruz” dedi.

Afgan yetkililer, Hanif ve yanındaki iki kişinin, Pazartesi günü, Nangarhar ilinde Pakistan’dan Afganistan’a girerken yakalandığını açıkladı. Basın yayın organlarına gösterilen bir video filmde Hanif sorguya çekilirken görülüyor. Hanif, Afgan yetkililerin “Molla Ömer nerede?” sorusuna “Pakistan’ın Kueta kentinde” diye cevap veriyor.

Hanif, Molla Ömer’in, bazı uzmanların, Pakistan’ın, devlet içinde devlet olarak nitelediği güçlü istihbarat dairesinin koruması altında bulunduğunu da ileri sürüyor. Sözcü eski Taleban liderlerinden Hamid Gül’ün hala örgüte çalıştığını ve Pakistan’daki din okullarında intihar bombacıları yetiştirdiğini söyledi.

Taleban, 1980’li yıllarda, Afganistan’da Sovyet işgaline karşı mücadele etmesi için Pakistan İstihbarat Örgütü tarafından yaratılmıştı. İSİ kısa adıyla bilinen Daire, 2001 yılında, Amerika’da 3 bin kişinin öldüğü terör eylemlerinden sonra Taleban ile ilişkilerini kestiğini savunuyor. Ancak bazı çevreler ilişkilerin sürdüğü görüşünde. Hatta Molla Ömer ve diğer Taleban liderlerinin Pakistan’da yaşadığı ve yetkililerin bunu görmezden geldiği ileri sürülüyor.

Bir süre önce Afganistan’ı ziyaret eden Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, Pakistan’dan bu ülkeye girişilen terör eylemlerinde geçen ay iki misli artış olduğunu söylemişti. Kabil hükümeti, Pakistan’ı Taleben militanlarının topraklarında faaliyet göstermesine gözyummakla suçluyor.

XS
SM
MD
LG