Erişilebilirlik

ABD Savunma Bakanı Gates Afganistan'a Gitti


Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, Afgan yetkilileriyle Amerikan ve NATO komutanlarıyla görüşmek üzere Afganistan'a gitti.

Gates, bir günlük resmi bir ziyaret için Londra’da temaslarda bulundu. Savunma Bakanı Gates’in Londra’daki temasları Irak ve Afganistan üzerine yoğunlaştı. İki yakın müttefikin Irak ve Afganistan’da cok sayıda birlikleri bulunuyor. Bununla birlikte, İngiltere, Irak’ın güneyindeki Basra bölgesindeki birliklerini kademeli olarak çekeceğini açıklamış bulunuyor.

Bu sebeple, Amerikan savunma bakanı Gates’in Londra’daki temasları bu konuda yoğunlaştı. Bakan Gates’in, İngiltere’nin Irak’tan kademeli asker çekmeye bu yıl başlayıp başlamayacağını öğrenmeye çalıştığı belirtildi. İki müttefikin, Başkan Bush’un Irak konusunda açıkladığı yeni stratejinin uygulanması konusunu tartıştıkları ve Afganistan’da bundan sonra izlenecek stratejiyi ele aldıkları bildirildi.

The Times gazetesinin bildirdiğine gore, Gates, İngiltere Basbakanı Tony Blair ve Savunma Bakanı Des Browne’ı, Baskan Bush’un yeni stratejisi konusunda bilgilendirdi ve Londra’nın Afganistan’a daha fazla birlik gönderip gönderemeyeceğini yokladı. Savunma bakanı Gates, Londra’dan sonra, NATO yetkilileriyle görüşmede bulunmak üzere Brüksel’e, oradan da savunma bakanı olarak ilk ziyaretini gerçekleştirmek üzere doğrudan Afganistan’a uçtu.

Gates, Afganistan’a hareketi öncesi yaptığı açıklamada, “NATO’nun geleneksel Avrupa sınırlarının dışındaki ilk operasyonu olan Afganistan misyonu, teşkilatın bu yeni dönemdeki potansiyeli açısından bir model oluşturmaktadır. Afganistan’da başarıya ulaşmak birinci önceliğimizdir,” şeklinde konuştu. Gates, “Taleban’ın 2007 yılında şiddeti artırma planları olduğu yönünde işaretler bulunduğuna” dikkat çekti.

Bu açıdan Gates’in Londra’da Afganistan’a daha fazla katkı istemiş olması doğal görünüyor. Ancak, İngiltere’de kamuoyu muhalefeti ve orduda eleman açığı İngiliz hükümetinin harekat alanını kısıtlayan faktörler arasında bulunuyor. Amerika savunma bakanı, bununla birlikte, İngiltere’ye Londra’nın Irak ve Afganistan’da bundan sonra yapılacaklar konusundaki görüşlerini öğrenmeye geldiğini belirtti ve Londra’ya bu iki ülkedeki operasyonlara katkısından dolayı teşekkür etti.

Gates, “İngiltere, gerek Irak’ta,gerekse Afganistan’daki en önemli uluslararası ortağımızdır,” şeklinde konuştu. İngiltere’nin Irak’ta yaklaşık 7 bin, Afganistan’da ise 5 bin civarında askeri bulunuyor.

Amerikan Savunma Bakanı Gates’in Londra ziyareti, Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice’ın Baskan Bush’un stratejisine destek için çıktığı Orta Doğu gezisi ile aynı zamana rastladı.

XS
SM
MD
LG