Erişilebilirlik

Türkiye'de Siyasal Durum


Türkiye’nin tanınmış kamuoyu araştırma kurumlarından MetroPoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi “Türkiye’nin Siyasal Durumu” başlıklı raporunu yayınladı.

27 ilde düzenlenen anket çalışmasında toplam 2356 kişiye Partilerin son oy durumları, AKP politikaları ve hükümetin imajı, erken seçim, cumhurbaşkanlığı seçimi, seçim barajı, en beğenilen lider, Avrupa Birliği ve hükümetin AB politikasıyla yeni Sosyal Güvenlik Yasası'nın iptali konularında sorular soruldu.

Rapora göre halk, Adalet ve Kalkınma Partisini %29,7, Cumhuriyet Halk Partisini %14,2, Milliyetçi Hareket Partisini %7,3 oranında destekliyor. Kararsızların oranıysa %13,4.

Adalet ve Kalkınma Partisi politikalarını başarılı bulanların oranı %43,6; başarısız bulduklarını söyleyenlerin oranı %29,5.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce erken seçim isteyenler %37,6'de kalırken, erken seçime karşı olanların oranı %54,4 olarak belirlendi.

Cumhurbaşkanı kim olmalı sorusuna her 100 kişiden 14’ü Recep Tayyip Erdoğan derken, 9’u Bülent Arınç, 4’ü Abdullah Gül, 5’i ise Ahmet Necdet Sezer yanıtını verdi. Cumhurbaşkanının bu isimlerin dışında biri olması gerektiğini düşünenlerin oranı %25,2. Bu soruya “kararsızım” yanıtı verenlerse %41,4’le çoğunluğu oluşturuyor. Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasına karşı çıkanların oranıysa %57,6.

Ankette sorulan sorulardan biri de “Türkiye Avrupa Birliği’ne üye olmalı mı?” Buna Evet diyenlerin oranı %51,9. Hayır diyenler %37,5'de kaldı. %10’luk bir kesim de bu konuda bir fikri olmadığını söyledi.

Araştırmayı yapan Prof. Dr. Özer Sencar'ın Amerika'nın Sesi radyosunda yaptığı açıklamaları aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz. )

XS
SM
MD
LG