Erişilebilirlik

AB Bakanları Toplantısı Sona Erdi


Avrupa Birliği İçişleri ve Adalet Bakanlarının Almanya’nın Dresden kentinde üç süren toplantısı sona erdi. Resmi olmayan toplantılara İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek de katıldı.

İçişleri ve Adalet Bakanları gayri resmi toplantısı 1 Ocak 2007 tarihinde Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstlenen Almanya’nın bu kapsamda gerçekleştirdiği ilk geniş etkinlik oldu. Dresden kentinde yapılan 27 Avrupa Birliği üye ülkesi ve artı Türkiye’nin İçişleri ve Adalet Bakanlarının katıldığı toplantıda terör, yasadışı göç ve suçlarla mücadelede sınırötesi işbirliğin geliştirilmesi kararlaştırıldı. Bakanlar bu bağlamda ilk somut adım olarak, bütün Avrupa Birliği üye ülkelerin karşılıklı parmak izi, DNA bilgileri ve taşıt sicillerin yanısıra, gerekli durumlarda başka bir ülkeden polis desteğini de alabilmesi konusunda görüş birliğine vardılar. Ev sahibi Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schauble, komşu Avusturya ile geçen Aralık ayından bu yana ortak DNA bilgi bankası oluşturduklarına dikkati çekti ve diğer Avrupa Birliği ülkelerinin de bu örneğe uymalarını talep etti. Birlik bakanlarının orta vadeli hedeflerden biri ise, uluslararası terör ve suç şebekeleriyle mücadelenin başarıya ulaşabilmesi için Avrupa Polis Teşkilatı EUROPOL’un daha da güçlendirilmesi. Dresden’deki zirveye katılan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu var olan güvenlik mekanizmasının daha iyi işlemesine Türkiye’nin destek vermeye hazır olduğunu açıkladı.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise uzlaşılan konuların hayata geçirilmesinde geç kalınmamasını talep etti. Türkiye’nin özellikle teröre karşı verilen mücadelede tüm desteği sağladığını ifade eden bakan, diğer ülkelerinde terörü kınamanın ötesinde daha somut adımlar atması gerektiğini söyledi.

Toplantıda uzlaşılan diğer bir konu yasadışı göçle mücadele etmek amacıyla Avrupa’ya yönelik yoğun göçün yaşandığı Afrika ve Ortadoğu ülkeleriyle işbirliğinin arttırılması oldu. Avrupa Birliği göçün patlama yaşadığı ilkbahar aylarına kadar söz konusu ülkelerle ortak önlemler alınması konusunda görüşmeler yapmayı hedefliyor. Bu konunun Brüksel’de Şubat ayında gerçekleşecek benzer bir zirvede tekrardan ve daha detaylı masaya yatırılması bekleniyor. Geçen yıl Avrupa Birliği ülkelerine kaçak giren göçmen sayısı 200 bin olarak tahmin ediliyor.

XS
SM
MD
LG