Erişilebilirlik

Irak Konusu Görüşülecek


Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Irak konusunun kapalı görüşmede ele alınması konusunda uzlaşma sağlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Iraklı Kürt siyasetçileri eleştirirken Türkiye’nin “gelişmelere seyirci kalmayacağını” yineledi. Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ise Irak konusunun mecliste ele alınmasını faydalı bulduklarını ancak Kerkük’ün geleceğine Irak’ın karar vereceğini söyledi. Ankara’da yapılan ve Iraklı Kürt siyasetçilerin tepkisine neden olan Kerkük panelinin sonuç bildirgesinde de Kerkük’ün bir Irak kenti olduğu vurgulandı.

Adalet ve Kalkınma Partisi ile Cumhuriyet Halk Partisi Irak'taki gelişmeler konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde genel görüşme açılması konusunda uzlaştı. Öngörüşmelerin 18 Ocak Perşembe günü asıl görüşmelerin ise 23 Ocak Salı günü kapalı oturumda yapılması kararlaştırıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Grup toplantısında Irak ile ilgili açıklamalarda bulundu ve Iraklı Kürt siyasetçileri eleştirdi. Erdoğan , Kerkük’ün herhangi bir etnik unsura değil tüm Irak halkına ait olduğunu söyledi. Başbakan “500 bini aşkın peşmergenin Güney Doğu Anadolu'ya geldiği yıllarda bir genç olarak TIR'larla o bölgeye ilaç ve gıda taşıdığını” aktardı ve Iraklı Kürt liderlerin son günlerde yaptıkları açıklamaların “hazmedilir olmadığını” kaydetti. Türkiye’nin Irak'ta istikrarın tesisi için mümkün olan her türlü katkıyı sürdüreceğini bildiren Erdoğan, Türkiye'nin geçmişte ölümden ve baskıdan kaçan peşmergelere kucak açtığı gibi bugün de Kerkük'te Türkmenlere Araplara ve Şii’lere kayıtsız kalmayacağının altını çizdi. Erdoğan konuşmasında son olarak terör örgütünün Irak topraklarındaki faaliyetlerine devam etmesine sessiz kalamayacaklarını söyledi ve Amerika ile Irak’ın gerekli adımları atmalarını beklediklerini aktardı.

Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson da Demokratik Sol Parti’ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Türkiye’de Irak konusunda yaşanan tartışmalar ile ilgili soruları yanıtladı. Tartışmaları “yerinde bir davranış” olarak değerlendiren Wilson, Irak konusunun Meclis’te görüşülmesini de “faydalı ve sağlıklı bir tutum” olarak gördüğünü ifade etti. Wilson, Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarını “Irak’ın içişleri müdahale olarak algılayıp algılamadıkları” sorusuna da yanıt verdi. Ross Wilson Kerkük’ün geleceğinin, Irak halkı tarafından karar verilmesi gereken bir konu olduğuna işaret ederken Amerika, Türkiye ve diğer ülkelerin bu konuda görüş sahibi olmasının ve bunların ifade edilmesinin doğal ve önemli olduğunu söyledi. Irak’ın iç siyasî gelişimi açısından Kerkük’ün geleceğinin çok hassas bir konu olduğuna işaret eden Büyükelçi Wilson, Kerkük'ün geleceğinin istikrar ve uzlaşmayı da güçlendirecek bir şekilde şekillendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bu arada Iraklı Kürtlerin sert tepkisine neden olan Ankara’daki Kerkük panelinin sonuç bildirgesi yayınlandı. Panelin sonuç bildirgesinde, Kerkük'ün bir Irak şehri olduğu ve akıbetinin Irak halkının tamamını ilgilendirdiği belirtildi. Bildirgede, bu yıl içersinde yapılması öngörülen referandumun Irak anayasası gözden geçirilinceye kadar durdurulması konusunda uzlaşıldığı ifade edildi. Kerkük konusunda hakemlik yapmak üzere, seçkin bir kişinin belirlenmesi için Birleşmiş Milletler’den talepte bulunulması da bildirgede yer aldı.

XS
SM
MD
LG