Erişilebilirlik

Nicolas Sarkozy'nin Adaylığı Resmileşti


Fransa’da, merkez sağcı politikacı ve İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy, yüzde 98 oy desteğiyle resmen aday ilan edilirken, seçim sonucunun belirlendiği kongre büyük tartışmalara yol açtı. Sarkozy’nin 80 bin partiliyi Paris’e taşıdığı kongreye 3.5 milyon Euro harcaması, eleştiri oklarını da merkez sağın adayına çevirdi. Sarkozy konuşmasında, Türkiye’nin Avrupa birliği adaylığına da karşı çıktı.

Fransa’da Cumhurbaşkanlığı seçimleri için ikinci etap da tamamlandı. Sosyalist Parti’nin adayı Segolene Royal’ın, partisinden yüzde 60’ın üzerinde oy alarak resmen aday olmasının ardından, merkez sağ eğilimli Halk Hareketi Birliği (UMP)’nin adayı Nicolas Sarkozy’de, oylamaya katılanların yüzde 98’inin oyuyla resmen aday oldu. Böylece Royal ve Sarkozy yarışı da resmen başladı.

UMP kongresi sabah saat 10.00’da, Paris’in güneyindeki büyük sergi saraylarından Parc d’Exposition’un dev salonunda başladı. Yaklaşık 80 bin kişinin katıldığı kongre tam bir siyasi şov niteliğini aldı. Partililerin Paris’e taşınması için 8 hızlı tren (TGV) ve 520 otobüs kiralandı. Dev salonun ortasında beyaz platformda ve yoğun spot ışıkları altında konuşan Sarkozy, günün yıldızı oldu. Ayakta dinleyenler için salon dışına dev ekranlar yerleştirilirken, açılıştan önce bir çin ejderhası ve bando ekibi binlerce katılımcının arasında dolaşarak şarkılar söylediler. Salonda Sarkozy’nin en zayıf noktası olan gençlere ağırlık verilmesi ve gençlere ait pankartlar dikkat çekti.

Kongre muhalefet tarafından Amerikan usulü olduğu yolunda eleştiriler alırken, partililer kendilerini "Havai fişek, balon, konfeti, hiçbir şey şok. Festival havası var ama ağırbaşlı" yorumunu yaptılar. Sarkozy’nin kongre salonu olarak, siyasi rakip haline geldiği Cumhurbaşkanı Chirac’ın bundan tam 30 yıl önce, RPR adlı partiyi kurduğu salonu seçmesi dikkat çekti. Kongre’de en çok korkulan Başbakan Dominique de Villepin’in salona gelmesiyle yuhalamaların olabileceği ve birlik görüntüsünün bozulacağıydı. En ufak bir yuhlamanın ya da yanlış manzaranınn yaşanmaması için, Sarkozy’nin ekibi tarafından tüm önlemler alındı. Villepin, kongre salonuna sessiz geldi, yarım saat kaldıktan sonra, sessizce de ayrıldı. Toplantıya katılmayan Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, yakın çevresi aracılığıyla "siyasi konumum tarafsızlık gerektiren bir konumdur. Bir şeçim kongresine katılamam" mesajını gönderdi.

Düne kadar Chiracçı olarak bilinen ve aday olması beklenen Savunma Bakanı Michele Alliot Marie de, aday olmayacağını açıklayarak, kongre salonunda en önde yerini aldı. Salonda bir konuşma da yapan Alliot Maire, solun adayı Segolene Royal’i hedef alarak, “Pamuk prenses ve 7 vergi toplayıcısı" sözleriyle alay etti. Öğleden sonra kürsüye gelen Sarkozy, nasıl bir Fransa hayal ettiğini anlatan, heyecanlı ve hırslı bir konuşma yaptı. Sarkozy, konuşmasının dış politika bölümünde gene Türkiye karşıtı açıklamalarda bulundu. Avrupa Birliği’nden yana olduğunu ancak Avrupa’nın sınırlarını yeniden gözden geçirmek zorunda olduğunu anlatan Sarkozy, “Örneğin Türkiye’nin yeri Avrupa’nın içinde değildir” diye konuştu. Amerikan hayranı olduğu eleştirilerini de yanıtlayan Sarkozy, “Evet her sabah Amerika’ya küfrederek kalkmak istemiyorum. Ama Irak savaşına da karşıyım. Bu savaşa karşı çıkan Cumhurbaşkanımız Chirac’ı selamlıyorum” diye konuştu. Sarkozy’nin konuşması sık sık partililer tarafından yoğun alkış aldı.

Kongre’ye bu derece para yatırılmasını eleştiren Yeşiller Partisi sözcüsü Yann Wehrling, Sarkozy’nin, sadece kendi egosunun zaferi uğruna, 3.5 milyon euro yatırarak, “yılın en pahalı sürpriz partisini” organize ettiğini söyledi. Partinin eski genel başkanı Noel Mamere ise, "Amerikanvari kongrenin dar gelirlilere bir hakeret olduğunu" savundu.

Fransa’da Cumhurbaşkanlığı seçimleri için ilk tur 22 Nisan’da, ikinci tur ise 6 Mayıs’ta yapılacak. Yarışın, anketlerde kafa kafaya görünen adaylar Royal ve Sarkozy arasında geçmesi ise artık kesin görünüyor.

XS
SM
MD
LG