Erişilebilirlik

Güneş Enerjisiyle Çalışan İlk Tekne


Dünyanın en ileri teknolojiye sahip tekneleri kısa süre önce yolcularını taşımaya başladı. ‘Güneş dolmuşu’ adlı yolcu gemisi enerjisini güneşten sağlıyor, çevreyi kirletmiyor. Gemiye geleceğin taşıma aracı olarak bakılıyor.

Güneş enerjisiyle çalışan ve alanında bir ilk olan geminin inşası 10 yıl sürmüş. Gemideki 27 güneş paneli topladığı enerjiye elektriğe dönüştürüyor. Teknoloji harikası gemi Londra’da Hyde Park’taki göle indirildi. Geminin çevreyi kirletmeyen motorları doğal hayata zarar vermiyor. Güneş panelleri her türlü gün ışığında çalışabiliyor. Bulutlu havalarda bile ihtiyacından fazla enerji üretebiliyor. Gemi depoladığı enerjiyi geceleri kullanabiliyor.

Geminin kullanmadığı enerji ise başka amaçlarda değerlendirilebiliyor. 450 bin Dolar’a mal olan geminin yatırımcılarından Peter Scott, bunun uzun vadeli bir yatırım olduğuna inanıyor. Scott şöyle konuşuyor: ”Normal dizel araçlardan yüzde 20-35 oranında daha güçlü. Çevreyi kirletmiyor. İnşa masraflarını bir kenara bırakırsanız, genel harcamaların en büyük kalemi kaptan olarak benim ve mürettebatın alacağı para. Bunun dışında çok ekonomik.”

Peter Scott ileride yeni gemisiyle deniz safarileri ve gece turları düzenlemeyi umuyor.

Tasarımcılar daha büyük bir model ve güneş enerjisiyle çalışan tren projeleri üzerinde de çalışıyor. Birçokları güneş enerjisinin sınırsız fırsatlar sunduğunu ve küresel bazda etkileri olacağına inanıyor. Yolcular da gördüklerinden etkilenmişe benziyor.

Yağmurlu havasıyla bilinen Londra’nın güneş enerjisinde lider olması oldukça ilginç. Geminin tasarımcıları ise araçlarının bu yolda yeni bir çığır açmasını umuyor.

XS
SM
MD
LG