Erişilebilirlik

Hormon İlaçları Meme Kanseri Riskini Arttırıyor


Araştırmacılar orta yaşlı kadınlar arasında göğüs kanseri oranının önemli ölçüde düşürülebileceğini gösteren önemli bir buluş açıkladı. Haber yeni bir ilaç değil, yaygın olarak kullanılan bir ilacın alınmamasıyla ilgiliydi.

San Antonio Texas’da yapılan sağlık konferansında doktorlar göğüs kanseri hakkında süpriz açıklamalarda bulundu. Milyonlarca Amerikalı kadın üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, Ağustos 2002 ile Aralık 2003 tarihleri arasında, yani bir buçuk yıldan daha uzun bir sürede, göğüs kanserinin en çok görülen çeşidinde yüzde 15 azalma oldu. Doktorlar bunun nedenini birçok kadının, ilaçların göğüs kanseri riskini arttırabileceği haberlerinden sonra hormon tedavisini bırakmasına bağlıyor.

Göğüs kanserinin oldukça büyük bölümü estrojenden kaynaklanıyor. Estrojeni ortadan kaldırdığımızda, kanser de görülmüyor ve biz de böylece hastalarımızda kansere rastlamıyoruz. Bu bizim için çok heyecan verici.

Göğüs kanseri uzmanı ünlü Doktor Susan Love, kadınların sonunda estrojenin uzun vadeli etkileriyle ilgili uyarıları dinlemeye başladığını söylüyor. "Birçok kadın menopoz döneminde görülen belirtilerin ergenlik çağında görülenlerin tam tersi olduğunun farkında değil. Bu belirtiler gelip geçici ve 2,3 yıl kadar sürüyor. Ve kadınlar bu belirtilerden kurtulmak için hormon alabilirler. Ama bu, hormonların yaşlanmayı önlemek için hayat boyu kullanılmasıyla ilgili bir çalışmaydı ve gördük ki, hormon kullanımı hiç de güvenli değil. Sadece göğüs kanserini değil aynı zamanda kalp krizi, bunama ve felç riskini de arttırıyor. Uzun vadeli kullanılmaması iyi olur."

Temmuz 2002’de doktorlar risklere karşı uyarılara başladılar. Birçok kadının hergün hormon ilacı almayı bırakmasından haftalar sonra, kanser vakaları da azalmaya başladı. Eylül’de yüzde bir düşüş oldu. Ekim’de aynı oranda düşüş görüldü. Neredeyse her ay azalma kaydedildi. 2003 yılının Nisan ayında, göğüs kanserindeki düşüş oranı yüzde 7’ye indi. Bu da demek oluyor ki, 50-69 arası yaş grubunda kanser teşhis sayısı 14 bin azaldı.

Hormon tedavisiyle ilgili olumsuz haberlere kadar yaşları 50’nin üstünde olan Amerikalı kadınların neredeyse 3’te biri ilaç kullandıklarını söylemişti. En çok kullanılan ve estrojenle projestini birleştiren Prempro adlı ilaç, tarihte en çok satılan ilaçlar arasında. Prempro’nun göğüs kanseri, kalp krizi ve felç riskini arttırdığını gösteren araştırmanın ortaya çıkmasından bir yıl sonra, ilacın satışlarında üçte iki oranında azalma oldu. Estrojen içeren diğer ilaçların satışları da aynı şekilde düştü.

Araştırmanın sonuçlarının hala hormon ilacı kullanan kadınları, risk almaya değmeyecegi konusunda ikna etmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG