Erişilebilirlik

10 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Washington Post gazetesi, Venezüella devlet başkanı Hugo Chavez’in aldığı kararları, ülkeyi Küba’ya benzetme çabaları olarak yorumluyor. Chavez’in özellikle petrol tesislerinin ulusallaştırılmasına yönelik girişimlerini eleştiriyor. Yazı şöyle devam ediyor:

"Bazıları Chavez’in politikalarını Amerika açısından bir tehdit olarak görebilir. Elbette, Amerika’nın petrol ihtiyacının % 15’ini Venezeula’dan karşıladığı düşünülürse, bu yaklaşım göz ardı edilemez. Eğer Amerikan firmalarının mallarına adil bir tazminat ödenmeden el konursa, Venezüella cezalandırılmalıdır. Ancak Chavez esas olarak 26 milyon Venezüellalı için bir tehdit oluşturuyor. Eğer Chavez sözlerini hayata geçirirse, Venezüella halkı sosyalizm tarihinin de gösterdiği gibi özgürlüklerin yok olduğunu ve ülkenin yoksullaştığını görecektir."

New York Times da Venezüella’da siyasi ve askeri denetimi eline geçiren Chavez’in şimdi de ekonomiyi kontrol altına almak istediğini öne sürüyor. Gazete, Amerika’nın Chavez karşısında izlemesi gereken politikayla ilgili şu görüşlere yer veriyor. Yazı devamla şöyle:

"Bush yönetimi, Amerika’nın ve Latin Amerika halkının çıkarları açısından bölgedeki demokratik ülkelerle daha aktif bir ilişki kurmalıdır. Ticaret anlaşmalarına gitmeli, ekonomik yardım ve işbirliğini artırmalıdır. Chavez’in son kararları, Amerika’nın sınırsız petrol tüketimine bir dur demesi gerektiğini de bir kez daha hatırlatıyor. Amerika, Venezüella petrol ürünlerinin en büyük alıcısı durumunda. Eğer Chavez’in güçlenmesi Amerika’nın çıkarlarına ters düşüyorsa, petrolü yutarcasına tüketen otomobillerimizle Chavez’in aldığı Rus savaş uçaklarının ve helikopterlerinin bedelini ödemeye son vermemiz gerekiyor."

Bütün gözler Başkan Bush’un açıklayacağı yeni Irak stratejisine çevrilmişken, Los Angeles Times Bush’tan günü kurtarmaya dönük adımlar değil, kapsamlı bir plan bekliyor. Gazete, Irak’ta istikrarın sağlanması için sadece askeri önlemlerin yetmeyeceği uyarısında bulunuyor. Yazı şöyle devam ediyor:

"Bush, Irak’taki felaketi düzeltecek gerçekçi bir plan sunmalıdır. Ancak Bush eğer Amerikan halkının gözünde inandırıcı olmak ve Bağdat’taki Şii liderlere uyarıda bulunmak istiyorsa, bunun daha fazlasını yapmalıdır. Başkan Bush, Amerikan askerlerinin hangi koşullar altında tamamen geri çekileceğini net bir biçimde belirtmelidir. Başkalarının yürüttüğü bir iç savaşa dahil olmak hem acı verici hem de yıpratıcı oluyor."

USA Today Kongrede çoğunluğu ele geçiren Demokratların iç güvenliği sağlamak amacıyla gündeme getirdiği önerileri yetersiz görüyor. Yapılan önerileri gerçekçi bulmayan gazete, Demokratları şov yapmakla suçluyor.

"Demokratlar, federal hükümetin herkesi her türlü tehdide karşı koruyabileceğini düşünerek, Cumhuriyetçilerin düştüğü tuzağa düşüyorlar. Yapılması gereken şey, eldeki kaynakları kullanarak, mümkün olduğunca çok insanı mümkün olduğunca çok tehdide karşı koruyabilecek öncelikleri saptamaktır. Temsilciler Meclisinde gündeme gelen tasarı, bir çok faydalı unsur içeriyor. Ancak, her türlü önlem alınıyormuş gibi yapmak, Temsilciler Meclisinin Senato’yu ve Başkan Bush’u etkileme ihtimalini zayıflatır. Bu, ciddi bir strateji izlemek değil, siyasi bir şov olur."

XS
SM
MD
LG