Erişilebilirlik

Almanya Türk Şoförlere Vize Süresini Kısalttı


Almanya’nın yılbaşından itibaren uygulamaya koyduğu yeni ’Schengen stratejisi’ Avrupa’da taşıma yapan Türk nakliye şirketlerinin şoförlerine büyük engel oluşturuyor. Şoförlere verilen vizenin süresinin kısaltılması, sektöre darbe olarak niteleniyor.

Almanya'nın kendi nakliye sektörünü korumak için yürürlüğe soktuğu ve ‘Schengen Anlaşması'nın yeni yorumu’ olarak lanse ettiği uygulamada Türk ihraç mallarını taşıyan tır şoförlerine verilen 6 ay geçerli ve 90 gün süreli Almanya'da kalma vizesinin süresi, 45 güne indirildi. Almanya'da dolaşan tırların sadece yüzde 12'sinin Alman plakalı olması nedeniyle, bu oranı arttırmak için yabancılara kısıtlamalar getirildiği tahmin ediliyor.

Turist olarak Almanya'ya gelmek isteyen Türk vatandaşları 180 gün ülkede kalabilirken, Türk tır şoförlerine bir yıl içinde toplam 45 gün ülke sınırları içinde kalma izni verilmesini anlamak pek kolay değil. Nakliye sektörü yetkilileri bir TIR şöförünün normal olarak ayda iki defadan Türkiye ile Almanya arasında taşımacılık yapması gerektiğini, bununda bir ay içinde ortalama 12 ila 15 gün anlamına geldiğini belirtiyorlar ve yeni uygulama sonucunda TIR şöförlerinin en geç üç ay sonrasında Almanya’ya giriş haklarını yitireceklerine dikkati çekiyorlar. Bu bir tır için dört şoför görevlendirilmesi anlamına geliyor. Türk taşıma şirketlerinin vize prosüdürü konusunda zaten yıllardır sıkıntılar çektiğini belirten sektör yetkilileri, lojistik firmaların önünün kasıtlı bir şekilde kesilmek istendiğini iddia ediyorlar.

‘Dış ticaretinin yarısından fazlasını Avrupa Birliği ülkeleriyle yapan Türkiye’nin önüne her gün yeni bir engel çıkarılıyor’ diyen Türk İnternational Transportçular Avrupa Birliği başkanı Halis Ateş tırcıların çok zor durumda kaldığını savunuyor.

Nakliyecilerinin temsilcileri, oluşan durumu geçen günlerde Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'e ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e ilettiler. Her iki bakanlıkta da sorunun çözümü için bir kurul oluşturulduğunu açıklayan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Almanya'nın Türk şoförlerine vize engeli çıkarmasını eleştirerek, vize engeli uygulamasının Gümrük Birliği'ne aykırı olduğunu öne sürdü.

Bu arada çok büyük bir bölümü tır nakliyatlarıyla gerçekleşen Türkiye ve Almanya arasındaki ticaret hacmi son altı yıl içinde 200 milyar dolara ulaştı. 123 milyar doları ithalat, 77 milyar doları ise ihracat olan bu hacmin 2006 yılında 20 milyar dolar olduğu belirtiliyor.
XS
SM
MD
LG