Erişilebilirlik

9 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Başkan Bush, yeni Irak stratejisini açıklamaya hazırlanırken, New York Times, Amerikan halkının başkandan artık gerçekleri kabul etmesini beklediğini yazıyor. Maliki hükümetini Irak’taki iç savaşı körüklemekle suçlayan gazete, Bush’un ulusal bir uzlaşmaya varmaları için Iraklı siyasetçilere baskı yapması gerektiğini vurguluyor:

"Amerika, Irak’tan ayrılarak daha sonra olacaklara sırtını dönemez. Amerikan askerleri olsa da olmasa da, Irak’ta yaşanacak bir felaket, Amerika’nın da felaketidir. Bu, iç savaşın bölgesel bir savaşa dönüşmesi biçiminde de olabilir, Irak halkının ve petrollerinin İran denetimine girmesi biçiminde de olabilir. Irak’ta 2006 yılında 23 bin sivil ve polisin öldüğü açıklandı. Bunların 17 bini son altı ayda öldü. Bu durum Maliki hükümetinin ve Amerikan askeri stratejisinin iflasıdır. Amerikan halkı, yarın Bush’un işte bu tabloyla ilgili sözler söylemesini bekliyor."

Washington Post, Rusya’nın Belarus üzerinden Avrupa’ya yaptığı petrol sevkıyatını durdurmasını, Moskova’nın doğal kaynaklarını silah olarak kullanma politikasının uzantısı olarak değerlendiriyor. Gazete Avrupa ülkelerine de şu çağrıda bulunuyor:

"Batılı ülkeler Putin’in taktiklerini kaygıyla izliyor. Ancak Rus tehdidini boşa çıkartacak bir politikaları yok. Avrupa Birliği ülkeleri bile kendi aralarında anlaşamıyorlar. Rusya’yla petrol ve doğal gaz projeleri konusunda uzun vadeli sözleşmeler imzalayarak ve yatırım için sermaye aktararak Moskova’ya taviz mi verilmesi gerektiğini, yoksa Putin’i uluslararası bir enerji sözleşmesine zorlayarak direnmek mi gerektiğini tartışıyorlar. Belarus’a yapılan saldırı, Rusya’ya taviz verilmesini bir seçenek olmaktan çıkartmalıdır."

USA Today ise Kongre’de çoğunluğu ele geçiren Demokratların “etik” reform sözü vermesini destekliyor, ancak daha önce benzer bir söz veren Cumhuriyetçilerin sözlerini tutmadığını hatırlatıyor. Gazete, Demokratlardan bu konuda somut adımlar atmasını istiyor:

"Kasım ayındaki seçimlerde adı yolsuzluklara karışmış olan adayların oy alamaması ve Demokratların çoğunluğu kazanmasından sonra Temsilciler Meclisi, geçen hafta bir reform girişimi başlattı. Senato’da gündeme gelen açıklık, lobi şirketlerinin verdiği hediyelerin yasaklanması ve lobi şirketleriyle Kongre binası arasındaki kapının biraz daha kapanması yönündeki öneriler de umut verici. Ancak Kongre üyelerinin reform konusundaki ciddiyetini sözleriyle değil, yaptıklarıyla değerlendirmek gerekiyor."

Los Angeles Times muhabiri Tracy Wilkinson, Türk hükümetinin Avrupa Birliği’nden ve feministlerden gelen baskılarla Müslüman dünyasında görülmemiş bir biçimde töre cinayetlerine karşı savaş açtığını yazıyor:

"Türkiye’de imamlar ve pop yıldızları, televizyonlarda yayımlanan spotlarda kadına karşı her türlü şiddeti kınayan açıklamalar yaptı. Bir çok muhafazakar ülkede konunun hala bir tabu sayılmasına rağmen, Diyanet İşleri başkanı töre cinayetlerini günah olarak tanımladı. Ceza kanununda geçen yıl sonunda yapılan değişiklikle, töre cinayeti işleyenlere verilen cezalar artırıldı, cezalarda indirim yapılmasının önüne geçildi. Uzmanlar, sosyal görevliler ve yetkililer töre cinayetleriyle mücadelede daha şeffaf ve kararlı bir dönemin başladığını söylüyorlar. Ancak, alışkanlıkların değişmesinin daha uzun bir zaman alacağı uyarısında da bulunuyorlar."

XS
SM
MD
LG