Erişilebilirlik

Yeni Kongre'yi Ağır Sorumluluklar Bekliyor


7 Kasım seçimlerinde Demokrat Parti’nin denetimine geçen Kongre, geçen hafta yeni yasama dönemine başladı. 1994 yılından bu yana ilk kez el değiştiren Kongre’yi hangi sorunlar bekliyor?

12 yıldan sonra Kongre’de ilk kez çoğunluğu elde eden Demokratlar, geçen hafta yeni yasama dönemine başlarken, California milletvekili Nancy Pelosi’yi Amerika’nın ilk kadın Temsilciler Meclisi başkanı seçti. Pelosi, başkan seçildikten sonra yaptığı konuşmada şöyle dedi:

"Ülkemizi ileriye götürmek için birlik ve beraberlik içinde olalım. Ortak amaca ulaşmak için ortak yol izleyelim. Bugün burada tarih yazdık."

Demokratlar Kongre’de sandalye çoğunluğu elde ettikten sonra ilk olarak yasama gündemini değiştirmeye hazırlanıyor. Yasama ahlakında reform , asgari ücretin yükseltilmesi ve ilaç masraflarının azaltılması gibi konuların gündeme alınması bekleniyor.

İlerici Politikalar Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda görevli Will Marshall, Demokrat Partili Kongre üyelerinin önümüzdeki iki yıl boyunca , Başkan Bush’un gündemini engelleyebilecek durumda olduklarını belirtiyor. Bush ise, yeni Kongre üyeleriyle birlikte çalışmaya hazır olduğunu söyledi, ancak Demokrat Partilileri, bazı önemli iç politika yasalarını, özellikle de vergi indirimini değiştirmemeleri konusunda uyardı. Başkan Bush, konuşmasında partizan politikaları bir yana bırakarak geleceğe bakılması gerektiğini söyledi.

Bush, 2000 yılında Beyaz Saray’ın başına geldiğinden bu yana Kongre’de çoğunluk hep Cumhuriyetçi Partililerin elindeydi. Özellikle Irak savaşını nedeniyle kamuoyu yoklamalarında Bush’a verilen desteğin düşmesi, Demokrat Partili üyelerin Kongre’de denretimi ele geçirmelerinde büyük rol oynadı. Demokratlar , Kongre’de çoğunluğu ele geçirmelerine karşın parti içinde giderek güçlenen savaş karşıtı sol kanadın baskısıyla karşıkarşıya.. Asker oğlunu Irak’ta kaybeden Cindy Sheehan, Demokrat Kongre’den, Irak’tan askerleri çekme konusunda Bush yönetimine baskı yapmasını istiyor:

"Demokratları askerlerimizi geri getirsinler diye seçtik. Savaşa harcanan parayı kesmelerini istiyoruz."

Demokrat Partililer, seçmenlerin Irak savaşındaki memnuniyetsizliğinden yararlandı. Ancak bazı uzmanlar, şimdi Demokratların en büyük dış politika sorunlarından biri olan Irak konusuna, iki partinin de anlaşabileceği bir çözüm bulma sorumluluğunu üstlendiğini belirtiyor. Çünkü parti içinde Irak konusunda görüşayrlıkları var. Cumhuriyetçilerse gerektiğinde Demokrat Partililerle birlikte çalışacaklarını, ama yeri geldiğinde onlara karşı çıkacaklarını belirtiyor. Virginia Üniversitesi siyasi uzmanlarından Larry Sabato, Cumhuriyetçilerin Kongre’de azınlık durumuna düşmeye alışmalarının zaman alacağını vurguluyor.

Larry Sabato, Cumhuriyetçilerin, yalnızca Irak konusundaki başarısızlığın değil, aynı zamanda parti içinde yaşanan bir dizi skandalın etkisini de üzerlerinden atmak zorunda kalacaklarını belirtiyor.

Temsilciler Meclisi, her ne kadar Demokrat Partililerin denetimindeyse de, bu partinin Senato’daki çoğunluğunu sadece tek bir üye farkıyla sağlıyor. Bu nedenle Cumhuriyetçiler Senatoda Demokratların politikalarını engeleme konusunda büyük şansa sahip.

XS
SM
MD
LG