Erişilebilirlik

Euro'nun Beş Yıllık Başarı Grafiği


İlk aşamada beş yıl önce 12 Avrupa Birliği ülkesinde tedavüle sokulan ortak para birimi Euro, artık dünya ekonomisinin en güçlü kuru haline geliyor. Son olarak 1 Ocak tarihinde Slovenya’nın da resmi para birimi ilan edilen Euro’nun tedavüle alınışının üstünden geçen beş yılın bilançosunu Almanya muhabirimiz Cem Dalaman derledi.

1 Ocak 2002 tarihinde Alman Markı ve Fransız Frangı ile birlikte toplam 12 para birimi tarihe karıştı ve yerlerini Euro aldı. Ekonomistler ve eski paralarını kaybeden halk Euro’ya çok mesafeli yaklaştı ilk başta. Para uzmanları eski Alman markının ne kadar güçlü olduğunu hatırlatıp, Euro’nun piyasa çalkantılarına karşı koyamayacak kadar ‘zayıf’ olacağını öne sürdüler. Ama Euro geride kalan beş yıl içinde çok ‘sağlam’ bir kur olduğunu kanıtladı, Amerikan Doları sürekli değer kaybederken Euro dünya çapında ikinci önemli para birimi haline geldi. Euro’nun gidişatından ekonomistler ve para uzmanları çok memnun. Ama sokakdaki vatandaş için Euro özellikle Almanya’da pahalılığın adeta simgesi oldu. Öyle ki pahalı ve Euro kelimelerinden oluşan ‘Teuro’ kavramı Almanca diline girdi.

Halk arasında Alman Markı nostaljisi yaşanırken, Euro’yla birlikte hayatında pahalılaştığı ve fiyatların arttığı kanaatını resmi veriler kanıtlamıyor, tersine Alman İstatistik Enstitüsü’nün bir araştırmasına göre Euro’nun tedavüle girdiği tarihten beri ortalama yıllık fiyat artışı ile Euro öncesi artış arasında hiç bir fark yok. Oyak Anker Bank Almanya temsilcisi Suat Bakır Euro’yu pahalılık nedeni olarak algılamayı hava sıcaklığınının hissedilişiyle karşılaştırıyor.

Esasında Euro”nun ne kadar başarılı olduğunu görmek için, dünya çapında ulusal merkez bankalarının döviz rezervlerinin dörtte birinin Euro oluşuna bakmak bile yeterli.

Cem Dalaman'ın haberini ve Suat Bakır'la yaptığı söyleşiyi yukarıdaki Windows Media bağlantısından dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG