Erişilebilirlik

Başer: 'ABD PKK'yla Mücadelede Samimi'


Türkiye’de Amerika ile PKK konusunda yürütülen işbirliği ve Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki Lokmacı kapısının açılması konuları ile ilgili tartışmalar sürüyor. Türkiye’nin PKK ile Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer, Başbakan Erdoğan’ın, Amerika ile işbirliğinden sonuç alınmadığı yönündeki eleştirilerinden üzüntü duyduğunu açıkladı. Başer, Amerika’nın PKK ile mücadele konusunda samimi olduğunu, somut sonuç için sabırlı olunması gerektiğini kaydetti. Öte yandan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Lokmacı kapısının açılması kararına karşı olduklarını duyurdu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Amerika ile PKK’ya karşı yürütülen işbirliğinden duyduğu memnuniyetsizliğine yanıt süreçte en aktif rolü üstlenen Türkiye’nin PKK ile Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer’den geldi. Başer, İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında işbirliği sürecinde yapabileceği şeylere olan inancını vurguladı ve istifa etmeye hazırlandığı yönündeki iddiaları yalanladı. Kendisine, yürüttüğü görev ile ilgili olarak Hükümet tarafından herhangi bir eleştirinin iletilmediğini söyleyen Başer, Erdoğan’ın sözlerinden üzüntü duyduğunu söyledi. Edip Başer, Kuzey Irak’a sınır ötesi bir operasyonun önünde bir engel olmadığını ve Türkiye’nin bunu gerçekleştirebileceğini söylerken koşulların henüz oluşmadığını ve bunun o kadar da basit bir konu olmadığını ifade etti. Özel Temsilci yeterli adımların atıldığı kanaatinde olmadığını söylemekle birlikte bunun sabır gerektiren bir süreç olduğunun altını çizdi.

Başer, Ocak ayında Amerika’nın PKK ile Mücadele Özel Temsilcisi emekli General Joseph Ralston ile daha geniş kapsamlı ve somut adımların kararlaştırılacağı bir toplantı yapacaklarını açıkladı. Başer, üst düzeyde yürütülen işbirliğinden sonuç alacaklarını söylerken Amerika’nın PKK ile mücadele konusunda samimi olduğunu da sözlerine ekledi.

Genelkurmay Lokmacı Kapısı'nın Tek Yanlı Açılmasına Karşı

Ankara’nın bir diğer önemli gündem maddesini ise Kıbrıs oluşturuyor. Bir süre önce hükümetin Avrupa Birliği’ne ilettiği limanların açılması önerisine tepki gösteren Türk Silahlı Kuvvetleri yeni bir açıklama ile Kıbrıs’daki Lokmacı kapısının açılmasına karşı olduklarını duyurdu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Milliyet gazetesine yaptığı açıklamada Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Lokmacı kapısının açılması konusundaki kararını değerlendirdi. Kapının açılmasında bir sorun olmadığını söyleyen Büyükanıt bununla birlikte bu tür adımların eşzamanlı atılması gerektiğine vurgu yaptı. Genelkurmay Başkanı mevcut koşullarda bir eşzamanlılığın söz konusu olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı İtalya'ya Gidiyor

Türkiye’nin bu haftaki gündeminde ise diplomasi yine ağırlıklı konuyu oluşturuyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, bugün yeni yılın ilk yurt dışı gezisini gerçekleştirmek üzere İtalya’ya gidiyor. Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt bu hafta içersinde Ankara’ya gelecek. Geyt, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le Ortadoğu’daki son gelişmeler konusunda görüş alışverişinde bulunacak.
XS
SM
MD
LG