Erişilebilirlik

5 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Etiyopya birliklerinin Somali’deki İslamcı rejimi devirmesinin ardından, Batının ilk kez bölgede istikrarı sağlama imkanına kavuştuğu görüşünde. Gazete, Somali’de geniş tabanlı bir yöntemi kurulması ve Etiyopya birliklerinin yerine bir an önce uluslararası bir barış gücü konuşlandırılması gerektiğini savunuyor.

"En önemli sorun barış gücü için yeterli sayıda asker bulmak, bunun maliyetini karşılamak ve gereken desteği sağlamaktır. Batılı ülkeler kendi askerlerini Somali’ye gönderme konusunda isteksiz. Ancak Bush yönetiminin Afrikalılar tarafından oluşturulacak barış gücüne gerekli mali ve lojistik desteği sağlamaya hazır olması gerekiyor. Eğer mümkünse, NATO’nun hava taşıma ve destek olanaklarından da yararlanılmalıdır. Somali’de istikrarı sağlamak ve bu ülkenin El Kaide için bir sığınak haline gelmesini önlemek hayal gibi görünebilir ancak, Bush yönetimi bu hayali gerçekleştirmek için elinden geleni yapmalıdır."

Ulusal İstihbarat Direktörü John Negroponte’nin dışişleri bakan yardımcılığına getirilmesini değerlendiren Boston Globe, Bush yönetiminin dış politikada şekilsel değil köklü bir değişikliğe gitmesi gerektiğini vurguluyor. Gazete, özetle şu görüşlere yer veriyor:

"Başkan yardımcısı Dick Cheney ile yeni muhafazakar arkadaşlarının tek yanlı politikaları, güç kullanmayı ilk seçenek olarak görmesi, uluslararası kurumları ve anlaşmaları dikkate almaması bütün dünyaya zarar verdi. Bu ekibin, şer ekseni olarak tanımladığı ülkelerle görüşmeye yanaşmaması, Amerika’yı her zamankinden daha fazla nükleer silahlanma tehdidiyle karşı karşıya bıraktı. Eğer Negroponte, sadece Bush yönetiminin sözcüsü olarak görevlendirilecekse, sahip olduğu diplomatik deneyim hiçbir işe yaramayacaktır. Bush yönetiminin kişileri değil izlediği politikayı değiştirmesi gerekiyor."

USA Today, Irak’taki mülteciler sorununu mercek altına alıyor. Bir milyon 800 bin Iraklının komşu ülkelere kaçtığını, 750 bin kişinin de evini terk etmek zorunda kaldığını belirten gazete, Bush yönetimini mültecilerin sorunlarıyla uğraşmaya çağırıyor.

"Irak’ın komşularını da doğrudan ilgilendiren mülteci krizi, Irak’taki isyanın ve şiddetin önlenmesi konusunda bu ülkelerin daha etkin davranmasına katkıda bulunabilir. Özellikle Suriye, Bush yönetiminin küçümseyici tavrına rağmen, görüşmelere başlamak istediğini belirten mesajlar gönderiyor. Yaklaşık dört yıldır süren Irak savaşı boyunca Bush yönetimi hiç bir krizi iş işten geçmeden önemsemedi. En önemlisi de, isyanın ülkeyi iç savaşa sürüklediğini fark etmekte çok gecikti. Şimdi, gözler önünde yaşanan bu insani kriz sayesinde, farklı bir yöntem izlenebilir. Sorunlar önceden görülerek, Amerika’nın Irak’tan çıkışı kolaylaştırılabilir."

Amerikan Dış Politika Ulusal Komitesi’nden Viola Herms Drath, Washington Times’ta yayımlanan makalesinde Avrupa Birliği dönem başkanlığını devralan Almanya’nın izleyeceği politikaları değerlendiriyor. Makalede, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerine dair şu öngörülere yer veriliyor:

"Türkiye-Avrupa Birliği gerginliğinde Berlin’in oynayacağı rol, Bush yönetimini tatmin edecek nitelikte olacaktır. Ankara, Kuzey Kıbrıs’a uygulanan ekonomik ambargoların kaldırılmaması nedeniyle Kıbrıs Rum yönetimini tanımayı reddediyor. Üyelik müzakerelerinin, Türkiye’ye Avrupa Birliği kapısını kapatmadan askıya alınması, bu kritik sürecin aşılmasında bir çıkış yolu olarak görülüyor. Almanya, Kıbrıs sorununun çözümünde de farklı bir yaklaşım geliştireceğinin işaretini veriyor. Kıbrıs Türk kesiminin ekonomik kalkınması önündeki engellerin kaldırılmasına paralel olarak Birleşmiş Milletler’in adayı birleştirmeye yönelik girişimlerinin canlandırılması, yıllardır çözümsüz kalan Kıbrıs sorununda çözüme doğru atılan adımlar olarak değerlendiriliyor."

XS
SM
MD
LG