Erişilebilirlik

Erdoğan: "ABD'den Somut Adımlar Bekliyoruz"


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Amerika’yla PKK ile mücadele konusunda oluşturulan “Özel Temsilciler” mekanizmasından vazgeçmediklerini kaydetti ve “somut sonuç alınmasını” istediklerini belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye ile Amerika arasında PKK ile mücadele konusunda oluşturulan mekanizmalardan “Hiçbir sonuç” alınmadığı yönündeki eleştirilerine ikinci bir açıklama yaparak açıklık getirdi. Lübnan seyahati sırasında yaptığı açıklamaların yanlış yorumlandığını söyleyen Erdoğan taraflarca atanan özel temsilcilerin işbirliğinden vazgeçmediklerinin altını çizdi. Başbakan bu süreçten “Soyut neticeden çok somut netice almak istediklerini” vurgularken başarı sağlanamaması halinde işbirliği konusunda ısrarcı olmayacaklarını söyledi. Erdoğan bu durumda Türkiye’nin atması gereken adımları atacağını ve konunun Terörle Mücadele Yüksek Kurulu Çalışmalarında ele alındığını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’den de konuyla ilgili bir açıklama geldi. Abdullah Gül, herkesin elinden geleni yaptığını ancak Türk tarafının arzu ettiği neticelerin henüz ortaya çıkmadığını belirtti. Abdullah Gül, Amerika ile işbirliğinde özellikle terör örgütünün finans kaynaklarının kurutulmasıyla ilgili önemli çalışmalar yapıldığını duyurdu.

Mehmet Ali Talat Ankara’da

Bu arada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat Ankara’da Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile görüştü. Kıbrıs Türk basınında Talat ile Türk Silahlı Kuvvetleri arasında Lokmacı kapısında bulunan üst geçidin açılması konusunda gerginlik yaşandığı yönündeki iddialar nedeniyle Mehmet Ali Talat’ın Ankara ziyareti merak uyandırdı. Düzenlediği basın toplantısında Türkiye ile aralarında resmi görüş anlamında bir fark bulunmadığını söyleyen Talat, adadaki Türk askeri varlığı ile herhangi bir sorun yaşamadıklarını da sözlerine ekledi.

Talat, Lokmacı'daki üst geçidi kaldırma fikirlerinin hala geçerli olduğunu vurguladı. Kıbrıs’ta çözümün bütün Ada’nın silahsızlandırılması olduğunu ifade eden Talat, şu anda Lefkoşe’nin silahsızlandırılması gibi bir planlarının da olmadığını kaydetti. Talat , Avrupa Birliği’nin Ocak ayı içinde Doğrudan Ticaret Tüzüğü konusunu tekrar ele alacağını hatırlatırken bu konunun çok abartılmamasını istedi. Mehmet Ali Talat, doğrudan ticaretin başlaması ile izolasyonların kalkmış olmayacağını sadece ticari kısıtlamaların ortadan kalkacağını ifade etti. Bu konuda da Kıbrıs Rum Kesimi’nin engellemelerde bulunmaya çalışmasından endişe ettiklerini söyleyen Talat, Avrupa Birliği’nin buna izin vermemesi gerektiğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG