Erişilebilirlik

İngiltere'nin 2007 Dış Politika Öncelikleri


2007 yılında İngiltere dış politikasının yoğunlaşması beklenen alanların, Irak ve Afganistan, Avrupa Birliği, enerji güvenliği, uluslararası terörizm ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi olması bekleniyor.

Irak ve Afganistan, uluslararası gündemin olduğu kadar bu her iki ülkede önemli sayıda asker sayısıyla bulunan İngiltere savunma ve dış politikasının 2007’deki en önemli odak noktalarından birisi olmaya devam edecek. Özellikle Irak’ın, Tony Blair hükümetinin 2007 yılı bahar aylarında Basra bölgesindeki asker sayısında indirime gidecek olması ve gittikçe artan kamuoyu baskısı sebebiyle hem iç, hem de dış politikanın en tartışmalı noktalarından birisini oluşturması bekleniyor.

Afganistan’da ise, İngiliz birliklerinin en sorunlu bölgelerden birisi olan Helmand vilayetinde, sorumluluğunu üstlendikleri güvenliğin tesis edilmesi, ancak aynı zamanda artan kayıpların önlenmesi ve bu ülkedeki NATO misyonunun başarıya ulaştırılması kaygısı, Londra’nın savunma ve dış politika öncelikleri arasında yer alacak.

Bununla birlikte, 2007 içinde Başbakan Blair’in görevden ayrılacak olması sebebiyle, en çok merak edilen konular arasında, kendisinin halefi gözüyle bakılan şu anki Maliye Bakanı Gordon Brown’un özellikle Avrupa Birliği konusunda Tony Blair kadar istekli bir politika izleyip izlemeyeceği bulunuyor. AB konusunda şu ana kadar fazla bir söz sarfetmemiş olması ve aynı zamanda ekonomiyi Brüksel’in müdahalelerinden uzak tutmaya çalışan çabalarıyla bilinen Brown’un, Almanya’nın dönem başkanlığı sırasında öne çıkacak konular arasında yeralan AB Anayasasına yeniden hayat kazandırılması çabaları sırasında nasıl bir tutum takınacağı merak ediliyor.

Bununla birlikte, İngiltere Avrupa İşleri Bakanı Geoff Hoon, The Financial Times gazetesinde geçtiğimiz gönlerde yayınlanan bir söyleşisinde, Brown’un, İngiltere’nin AB politikasını değiştirmesi için bir neden olmadığını vurguladı. Hoon, İngiltere’nin AB anayasası konusunda bir refereranduma gitmeyeceği imasında da bulundu.

Enerji güvenliği ve AB’nin Rusya’ya olan enerji bağımlılığı konusu ise, Brown ile Avrupalı meslektaşları arasında beklenmedik bir işbirliği alanı yaratabilir. İngiltere’nin 2007’de enerji arzı güvenliği konusuna, diğer birçok ülke gibi, özel bir önem atfetmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG