Erişilebilirlik

4 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin’in idam görüntülerini değerlendiren New York Times, idamın Irak’ta karanlık bir dönemin kapanmasına değil, mezhep çatışmalarının şiddetlenmesine hizmet edeceği yorumunda bulunuyor. Gazete, idamın zamanlaması ve biçimi nedeniyle Irak başbakanı Nuri Maliki’yi suçluyor. Yazıda özetle şu görüşlere yer veriliyor:

"Ocak 2007 itibariyle, Irak’ın kendi ayakları üstünde durabilen bir ordusu yok. Polis gücü Şii milislerin ve çetelerin denetiminde. Irak’ta siyasi çıkarların yerine hukukun üstünlüğünü savunan bir adalet sistemi de yok. En önemlisi bütün Iraklıların haklarını ve güvenliğini garanti altına almaya kararlı bir hükümet mevcut değil. Saddam Hüseyin mezara gitti ama kendi uyguladığı yöntemlere benzer bir biçimde vahşice öldürülmesi, Saddam Hüseyin’in zalimliğinin kendisinden daha uzun yaşayacağını gösteriyor."

Washington Times, Dış Politika Analiz Merkezi Müdürü Paul Moorcraft’in 2007 yılıyla ilgili öngörülerine yer veriyor. Moorcraft, kötümser senaryosunda Irak’taki gelişmeler ve Türkiye ile ilgili ilginç bir saptamada bulunuyor:

"En kötü senaryo, bölgesel bir savaş çıkmasıdır. Şii İran’la çatışmaya sürüklenen Suudi Arabistan, Irak’taki Sünnileri himayesi altına alır. Ürdün, Mısır ve bazı Körfez ülkeleri Suudi Arabistan’ı destekler. Bu da, sadece Lübnan’da değil bütün bölgede bir Şii-Sünni çatışmasına neden olur. İsrail, çatışmaların kendi topraklarına sıçramasını önlemek amacıyla yeniden Gazze ve Batı Şeria’ya girer. Iraklı Kürtlerin tek yanlı olarak bağımsızlık ilan etmesi üzerine Türkiye bölgeyi işgal eder. Kendisini Avrupa Birliği tarafından dışlanmış hisseden Türkiye, NATO’dan da çekilir."

Demokrat Parti 12 yıl aradan sonra ilk kez Amerikan Kongresinde çoğunluğu ele geçirdi. Christian Science Monitor, bugün başlayacak olan yeni Kongre döneminde Demokratları yoğun bir gündemin beklediğini yazıyor:

"Demokratların öncelikli eylem planında yer alan bir çok madde, bir önceki dönemde çoğunluğu elinde tutan Cumhuriyetçiler tarafından reddedilmişti. Asgari ücretin artırılması, öğrenci kredilerine daha düşük faiz uygulanması gibi bazı konular Amerikalıların hayatını doğrudan ilgilendiriyor. Kök hücre araştırmalarına daha fazla federal kaynak aktarılması, büyük petrol şirketlerine verilen teşviklerin azaltılması ve 11 Eylül Komisyonunun yaptığı önerilerin daha fazla dikkate alınması gibi konular da gündem maddeleri arasında. Irak’ta bir çıkış yolu bulunması gibi zor konuları da gündeme getirmeleri için Demokratlar üzerinde yoğun bir baskı var."

Yeni Kongrenin gündemindeki en önemli maddelerden biri de etik reformu. Demokrat Parti Illinois Senatörü Barack Obama, Washington Post’ta yayımlanan makalesinde Kongre’yi sarsan skandallara dur demek için kapsamlı bir reformun şart olduğunu vurguluyor. Obama özetle şu görüşleri savunuyor:

"Politikacıların, siyasi çıkar uğruna etik kuralları ihlal etmesini engelleyerek, Amerikan halkının güvenini yeniden kazanmalıyız. Gerçek şu ki, Kongre’nin çalışma biçimini değiştirmeden Washington’un çalışma biçimini değiştiremeyiz. 7 Kasım seçimlerinde Amerikan halkı Demokratlara bunu yapmaları için bir imkan verdi. Eğer bu fırsatı değerlendirip gereken temizliği yapmazsak ve halkın yönetime olan güvenini yeniden sağlayamazsak, Amerikan halkı bize bir daha böyle bir imkan tanımayabilir."

XS
SM
MD
LG