Erişilebilirlik

3 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin’in idam edilmesinin yankıları sürüyor. Boston Globe, Saddam Hüseyin’in Kurban Bayramı’nda asılmasını ve idam esnasında cellatların gösterdiği tavrı, Şiilerin intikam çabası olarak değerlendiriyor:

"Eğer Maliki hükümeti mezhepsel bir intikam anlayışıyla hareket etmeseydi, Saddam Hüseyin 1980’lerin sonunda 180 bin Iraklı Kürdü öldürdüğü suçlamasıyla yargılanacaktı. Hukuki açıdan bakıldığında, Saddam bütün Irak halkına ve bütün kurbanlarına karşı hesap vermeliydi. Saddam’ın Arap milliyetçiliği ideolojisi altında körüklediği etnik ve mezhepsel düşmanlık, elbette ki bugün sürmekte olan iç savaşın en önemli nedenlerinden biridir. Ancak, bu şiddet döngüsünü kırmanın tek yolu acımasız kan davası kuralları yerine, hukukun üstünlüğünü egemen kılmaktır."

Christian Science Monitor Irak politikası konusunda Başkan Bush ile demokratların denetimine geçen Kongre arasında yaşanabilecek sorunları değerlendiriyor. Gazete şu görüşlere yer veriyor:

"Bush, 2004 yılında, Kongre’de savaşı destekleyenlerin çoğunlukta olduğu bir dönemde yeniden seçildi. 2006’da ise kamuoyunda savaş karşıtlığı yükselirken, Demokratlar Kongre’de çoğunluğu kazandı. Bu iki farklı seçim sonucunu uzlaştırabilmek, politikacılıktan çok devlet adamlığını gerektiriyor. Öncelikli olarak her iki taraf da ortak bir politika için uygun zemin oluşturuluncaya kadar görüş alışverişini sürdürmelidir. Irak Çalışma Grubu bunu başarmıştı. Bush ve Kongre de başarabilir. Washington’da onlarca yıldır süren kutuplaşma politikası, Irak konusunda ortak bir politika belirlenmesini engelledi. Amerika, buna daha ne kadar tahammül edebilir?"

Beyaz Rusya ile Rusya arasında yaşanan doğal gaz krizi çözüldü ancak tartışması sürüyor. New York Times, Kremlin’in enerji kaynaklarını bir silah olarak kullanmaya devam edeceğini savunuyor ve Batılı ülkeleri birlikte davranmaya çağırıyor:

"Eğer Rus enerji kaynaklarının Avrupalı tüketicileri, ayrı ayrı sözleşmeler imzalamak için acele etmek yerine Gazprom’la ortak bir pazarlık yürütseydi, hem daha güçlü bir noktada olurlardı hem de Kremlin’in tavrını değiştirebilirlerdi. Batılı şirketler ve ülkeler de, Moskova’yı sert biçimde uyarmalıdır. Eğer Rusya doğal kaynaklarını çıkartmak istiyorsa, yabancı firmaların uzmanlığına ve sermayesine ihtiyaç duyacaktır ve hiç kimse zorbalarla iş yapmak istemez."

Washington Post ise Beyaz Rusya ile Rusya arasındaki doğal gaz anlaşmazlığına farklı bir açıdan bakıyor. Gazete, Devlet Başkanı Alexander Lukashenko’nun ülkesini Rusya’yla birleştirmeye direndiği için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından cezalandırıldığını yazıyor:

"Lukashenko’nun Rusya’yla ilişkilerinde yaşadığı hayal kırıklığı, onu Batıyla daha iyi ilişkiler kurmaya zorlayabilir. Ancak Avrupa Birliği'nin de defalarca belirttiği gibi, Lukashenko’nun bunun için demokratikleşme yönünde adımlar atması gerekiyor. Lukashenko, şimdiye kadar bunu yapacağına dair bir umut vermedi ancak yine de egemenlik ve bağımsızlık konusundaki ısrarı, reformların önünü açabilir. Eğer Beyaz Rusya, Avrupa’nın ortasında Rusya’dan bağımsız olarak yaşayacaksa, doğal gazı piyasa fiyatlarından almanın çok ötesinde bazı değişiklikleri kabul etmek zorundadır."

XS
SM
MD
LG