Erişilebilirlik

AB'nin Yeni Dönem Başkanı Almanya


Avrupa Birliği’nin üye sayısı Bulgaristan ve Romanya’nın da katılımıyla 27’ye yükseldi. Almanya´nın da altı ay sürecek dönem başkanlığı başladı. Zor bir dönemi geride bırakan Avrupa Birliği’nin Almanya’dan beklentileri yüksek. Almanya bu sorunların üstesinden gelebilecek mi? Almanya´nın dönem başkanlığı Türkiye’nin üyelik perspektifini nasıl etkileyecek?

‘Almanya’nın güçlü bir Avrupa’ya, Avrupa’nın da güçlü bir Almanya’ya ihtiyacı var’ diyor Avrupa Birliği komisyonu başkanı Jose Manuel Barroso. Barroso’nun sözleri birlik içindeki tutumu simgeliyor. Özellikle Fransa, İspanya ve İtalya gibi AB’nin köklü üyeleri Almanya’yı birliğin içinde bulunduğu krize çare olarak görüyorlar.

2006’da fırtınalı geçen iç politikasına rağmen ekonomisinin belini biraz olsun doğrultan Almanya´dan altı ay süresince, dönem başkanı olarak önemli adımlar atması bekleniyor. Özellikle Birlik Anayasası sorununda bir yol haritası belirlenmesi, Kıbrıs meselesinin çözümü ve Ortadoğu’da daha aktif olunması masada en üstte bulunan dosyalar.

Almanya üzerindeki yükün farkında. Zaten başbakan Angela Merkel de temkinli konuşuyor. ‘Gerçekleştirilebilir olanları hedeflemek lazım’ diyen Merkel´in esas düşüncesi Avrupa’yı bir adım daha ileri götürmek. Bu bağlamda Anayasa sorununu çözmeyi ilk hedef ilan eden Merkel, bunun için Avrupalı ortaklarla görüşmeler yapacağını ve bu görüşmeler sonucunda AB Anayasasının oluşmasına yönelik bir hareket planı hazırlamak istediğini ifade ediyor.

Türkiye-AB ilişkileri de önümüzdeki altı ay boyunca gündemde olacak. Aslında Türkiye konusuna uzak durmak isteyen Merkel, Kıbrıs´la ilgili kalıcı bir çözüm bulunması beklentisi ile karşı karşıya. Nitekim dış politika gündeminin Türkiye ve Ortadoğu olduğunu dile getiren Dışişleri Bakanı Steinmeier, Türkiye ile müzakerelerde yeni fasılların açılması için çalışacaklarını belirtti.

Bu arada Federal Cumhurbaşkanı Horst Köhler bugün yaptığı bir açıklamada, Türkiye’nin AB üyeliği müzakerelerinin devamının şart olduğunu, bölgedeki durum değerlendirildiği zaman Türkiye’nin konum ve öneminin daha iyi anlaşıldığını söyledi.

Almanyalı Türkler ise Almanya’nın dönem başkanlığı ve Türkiye'nin birliğe üyeliği konusunda büyük umut beslemiyorlar. Avrupa´nin lokomotif ülkelerinden Almanya'nın AB Dönem Başkanlığı 30 Haziran 2007'de son bulacak ve bu görevi Portekiz üstlenecek.

Bu arada Almanya bu yılın başlangıcı ile birlikte AB Dönem Başkanlığının yanı sıra en çok sanayileşmiş 8 ülkeyi bir araya getiren G-8'in Dönem Başkanlığını da üstlendi. Almanya bu görevi bir yıl boyunca yürütücek. Haziran ayında Heiligendamm adlı sahil kentinde gerçekleşecek ve sekiz ülkenin liderlerinin katılacağı zirve başkanlık süresinin doruk noktası olarak tanımlanmıyor.

Berlin muhabirimiz Cem Dalaman'ın sesli haberini ve haberle ilgili olarak Berlinli Türklerle yaptığı söyleşilere yukarıdaki Windows Media bağlantısı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG