Erişilebilirlik

İngiltere 2007'den Neler Bekliyor?


2007 yılı İngiliz iç politikasında ülkenin son 10 yıl içinde göreceği en büyük değişikliklerden birisine tanık olacak. Bu da İngiliz politikasında Başbakan Blair döneminin sona erecek olması. İngiliz politikasına son 10 yıldır damgasını vurmuş ve uluslararası politikada da adını önemli ölçüde duyuran Başbakan Blair, geçen yılki İşçi Partisi kongresinde 2007 yılı içinde Başbakanlık ve parti liderliği görevinden ayrılacağını ilan etmişti. İngiliz başbakanları arasında Margaret Thatcher gibi hayli yüksek etkisi ve konumu olan Başbakan Blair’in ayrılması, 2007’nin İngiltere açısından en önemli olayları arasında yer alacak.

Başbakan Blair’in yaz ortalarında gerçekleşmesi beklenen ayrılışı ile yerini alması beklenen şu anki Maliye Bakanı Gordon Brown’un izleyeceği politikalar ise merakla bekleniyor. Başbakan Blair, yayınladığı 2007 yeni yıl mesajında, reformdan geçirdiği İşçi Partisi’nin “Yeni İşçi Partisi” statüsüne sarılması tavsiyesinde bulundu.

Tüm bu gelişmelerin seçmenler üzerindeki etkisi, Mayıs ayı içinde İskoçya ve İngiltere’nin çeşitli kesimlerinde yapılacak yerel seçimler ile Galler Meclisi ve İskoç Parlamento seçimlerinde test edilecek.

Terör saldırıları ve tehditleri ile oldukça sarsılan İngiltere’yi 2007’de en çok meşgul edecek konular arasında yine toplumsal kaynaşma, bütünleşme ve bunun çok-kültürlülük içinde nasıl gerşekleştirileceği bulunuyor. Bu amaçla, Şubat ayı içinde yeni bir “Irk ve Din Yasası”nın yürürlüğe girmesi bekleniyor.

2007’ye damgasını vuracak diğer gelişmeler arasında ise şunlar yer alıyor:

“Pub” kültürünün çok yaygın olduğu İngiltere’de Temmuz ayından itibaren kamuya açık kapalı alanlarda sigara içme yasağı yürürlüğe girecek.

Ağustos ayında İngiliz ordusunun Kuzey İrlanda’daki polislik görevleri sona erecek. Bu Kuzey İrlanda’da yeni bir dönemin başlangıcına işaret edecek.

Önemli bir gelişme de, bu yakınlarda Türkiye’yi de ziyaret eden Katolik dünyasının lideri Papa 16. Benedict, çoğunluğunu Protestanların oluşturduğu İngiltere’yi Eylül ayında ziyaret edecek.

Ekim ayında ise, İngiliz BBC kurumu, Arab kökenli El-Cezire kanalı ile rekabet etmek üzere BBC Arapça televizyon kanalını hizmete sokarak doğrudan Arapça televizyon yayınlarına başlayacak.

Bu arada, küresel ısınma sorunu, diğer birçok ülkeyi olduğu gibi özellikle yağışlı havasıyla meşhur, ama gerçekte artık pek fazla yağışın düşmediği İngiltere’yi, enerji arzı ve tasarrufu konusuyla birlikte, 2007 yılı boyunca yakından meşgul edecek.

XS
SM
MD
LG