Erişilebilirlik

Saddam'ın İdamı Çatışmaları Durduracak mı?


2006 yılı, Irak’ta 3 bininci askerini kaybeden Amerikan ordusu açısından iyi bitmedi. Ancak Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in idam edilmesi, yılın son günlerinin en önemli olaylarından biriydi. 2007 yılı Irak’ta ‘Saddam-sonrası’ bir dönemin başlangıcı oldu.

Şiddet olaylarına meydan vermemek amacıyla Saddam Hüseyin’in cenazesi, memleketi olan Tikrit’e, gece karanlıkta götürüldü. Yoğun güvenlik önlemlerine rağmen, silahlı Iraklılar, Saddam’ın idamını protesto etmek için gösteri düzenledi... Irak’ta 2007 yılı, Saddam Hüseyinsiz bir dönemin başlangıcı oldu. Ancak 2007, Amerikan ordusu için acı başladı. Yılın son günlerinde Irak’taki Amerikan askeri kaybı 3 bini bulurken, Aralık ayı da son iki yılın en çok kayıp verilen ayı oldu.

Başkan Bush, 2006’nın sonlarına yaklaşırken, Amerikan askerlerine destek veren bir konuşma yaptı:

“Bana ‘Yeni Yıl için dilek tuttun mu?’ diye soranlar var. Benim dileğim, askerlerimizin eve sağ-salim dönmesi ve hedeflerimize ulaşmak olacak”

Bush’un konuşmasında sözünü ettiği hedef, etnik ve mezhep çatışmalarıyla kaynayan Irak’a barış ve istikrar getirmek... Ancak bu da Irak’a daha fazla Amerikan askeri gönderilmesini gerektiriyor. Amerikan Enterprise Enstitüsü uzmanlarından Frederick Kagan, başkanın pek fazla seçeneği olmadığını, acele hareket etmesi gerektiğini söylüyor:

"Yönetim, her Amerikan askeri öldüğünde kendini daha fazla baskı altında hissediyor. Zaten hissetmeli de... "

Bush Yönetimi, yeni strateji çerçevesinde Irak’ın komşularıyla diplomatik girişimleri arttırmayı da düşünüyor. Ancak Brookings Enstitüsü’nden Orta Doğu uzmanı Şibley Telhami, bu girişimlerin sonuç vereceğinden kuşku duyuyor:

"Arapların çoğu Irak konusunda bölünmüş durumda. Ama Irak’ın dağılmasını istemiyorlar. Bir de bunun üstüne Amerika’nın da Irak’ta başarı kazanmasını istemediklerini de biliyoruz."

Frederick Kagan’a göre, Başkan Bush Irak’tan asker çekmeyi düşünmeden önce, bu ülkeye en az 35 bin asker daha göndermeli:

"Hemen askerlerimizi çekip yaşananlara bir anda son verebilecek iyimser bir senaryoya sahip değiliz."

Hergün şiddet olaylarından nasibini alan Iraklılar için Saddam Hüseyin’in ölümü, mezhep çatışmalarına son getirmeyecek. Bazılarına göre, Irak’ta şiddet daha da artacak. Newsweek dergisi editörlerinden Ferid Zekeriya, Iraklı Sünniler’in, Saddam Hüseyin’in bu kadar acele idam edilmesinin, adaletin tecelli etmesinden çok, bir ‘intikam gösterisi’ olduğuna inandığını söylüyor. Bazılarıysa, Saddam Hüseyin idam edilirken maskeli Şii cellatlar tarafından aşağılanmasının ve bu görüntülerin cep telefonu ve İnternet’ten dünyaya yayılmasının, Sünnilerin mevcut Irak hükümetine güvenini azaltacağını, hatta 2007 yılı için barış umutlarını zayıflatacağını düşünüyor.
XS
SM
MD
LG