Erişilebilirlik

Almanlar 2007'ye Daha Karamsar Bakıyor


Geçen Haziran ve Temmuz aylarında Almanya’dan dünyaya yansıyan resimler Almanlarla ilgili bazi önyargıları kırar nitelikteydi. Genelde ciddi ve pek duygusal olmayan bir halk olarak tanınan Almanlar, Dünya Futbol Şampiyonası boyunca, istedikleri zaman sevinebildiklerini, sevinç ve coşkularını sokaklarda başkalarıyla paylaşabildiklerini tüm dünyaya kanıtladı. Acaba bu coşku kalıcı olabilidi mi ve Almanlar 2007’ye hangi duygularla giriyor?

Esasında 2006 Almanya ve Almanlar açısından baktıkta gerçekten çok olumlu geçen bir yıl oldu. Dünya Futbol Şampiyonası ve bunun beraberinde getirdiği prestijle birlikte, ekonomik alanda yaşanan canlanma, büyüme hızının 2000 yılından bu yana ilk kez yüzde 2,6 ya çıkması, işsiz sayısının 10 yıllık bir süreden sonra 4 milyon sınırının altına inmesi ülkede yaşıyanlara keyif ve umut vermesi gereken sayılar. Ayrıca defalarca ‘boşanmanın’ eşiğine gelen Büyük Koalisyon hükümeti tüm zorlanmalara rağmen Başbakan Merkel yönetiminde başarılı bir performans sergiliyor.

Ancak buna rağmen Almanlar yeni yıla karamsar bakıyor ve coşkuyla sevinemiyorlar. Alman Televizyonu ZDF’de yayınlanan ve 12 bin kişinin fikrinin sorulduğu bir yılsonu kamuoyu yoklamasına göre, Almanların yüzde 71’i 2007’in Almanya için 2006’ya kıyasla ‘en iyi şartlarda aynı yada daha kötü’ geçmesini beklerken, ‘2006’dan daha iyi bir yıl olacak’ diyenlerin oranı yüzde 29. Kamuoyu araştırmasına göre, toplumun sadece yüzde 29’u 2007 yılının kendilerinn ekonomik durumu için ‘daha iyi bir yıl’ olmasını bekliyorlar. Yüzde 60’lık bir oran ise önümüzdeki yılın kendi özel durumları açısından geride kalan 2006’dan ‘daha kötü’ geçeceğini düşünüyor.

‘2007’de ülkede ekonomik durum nasıl olacak?’ sorusuna ise halkın yüzde 48’i ‘değişmeyecek’ derken, yüzde 32’si ‘kötüleşecek’ diye yanıt veriyor, ekonomik verilerin daha iyi olacağına inananların oranı ise sadece yüzde 20. Almanya’nın 1 Ocak tarihinden 2007 itibaren AB Dönem Başkanlığı’nı üstlenmesiyle bağlantılı olarak sorulan, ‘Almanya’nın AB üyeliği sizce olumlu mu?’ sorusunu ‘evet’ diye yanıtlayanların oranı ise şaşırtıcı bir şekilde düşük, sadece yüzde 24. Halkın yüzde 71’i AB üyeliğinin Almanya’ya avantajdan çok dezavantaj getirdiği görüşünde. Kamuoyu araştırmasında bir soru da Türkiye’nin AB üyeliği konusunda, buna göre Almanların sadece 38’i Türkiye’nin AB üyeliğine olumlu bakarken, yüzde 54 ise üyeliğe karşı çıkıyor.

Türkiye’nin AB üyelği ile ilgili veriden bağımsız değerlendirdikte yapılan bu araştırma Alman halkının geleceğe karamsar baktığını ortaya koyuyor. Ekonomik verilerin çok olumlu gittiği bir dönemde ortaya çıkan bu tablo tabii akıllara, Almanların sevinmeyi neden unutan bir toplum olduğu sorusunu getiriyor. Nede olsa ülke olumlu ekonomik bir rüzgarı yakalamanın yanısıra, halen dünyanın en zengin üçüncü devleti ve sosyal refah açısından da tüm sorunlarına rağmen halkın hemen her tabakasını kucaklayabilen bir sisteme sahip. Sosyolog ve siyasetçiler ise Alman toplumunun genel karamsar tavrının nedenlerine cevap bulamazken, 'Keşke Dünya Kupası hiç bitmeseydi,' demeyi tercih ediyorlar.

XS
SM
MD
LG