Erişilebilirlik

Gerald Ford Irak Savaşına Karşı Çıkmış


Amerika eski başkanı Gerald Ford’un, Irak savaşına karşı çıktığı öğrenildi.

Washington Post gazetesi, ünlü gazeteci Bob Woodward’ın Gerald Ford’la, 2004 yılında yaptığı söyleşiyi bugün ilk kez yayınladı. Ford, söyleşide Başkan Bush’un Irak’ı işgal etme gerekçelerine “şiddetle karşı çıktığını” vurguluyor.

Ses kayıtları, gazetenin İnternet sitesinde de yayınlanan söyleşide, eski Başkan Ford, Irak’ı işgal etmek yerine yaptırımlar yoluyla Saddam Hüseyin’le mücadele edilmesi gerektiğini savunuyor.

Gerald Ford, söyleşide Başkan Yardımcısı Cheney ve istifa eden Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’i de sert bir şekilde eleştiriyor. Cheney ve Rumsfeld, Gerald Ford’un iki buçuk yıllık başkanlığı döneminde, Beyaz Saray’da görev yapmıştı.

Bob Woodward, Ford’un söyleşiye, ölümünden sonra yayınlanması kaydıyla izin verdiğini, bu nedenle daha önce yayınlamadığını açıkladı.

Ford'un Naaşı Haftasonu Washington'a Getirilecek

93 yaşında ölen eski Amerika Başkanı Gerald Ford’un naaşı, bugün California’da düzenlenecek özel bir törenden sonra Cumartesi günü başkent Washington’a getirilecek. Eski başkanın katafalkı Amerikan Kongresi’nde bir süre ziyaretçilere açık tutulacak. Cumartesi akşamı da Ford için resmi devlet töreni düzenlenecek.

Salı günü ise kilisede yapılacak ayin sonrasında eski Başkan Ford, Çarşamba günü doğum yeri olan Michigan’da toprağa verilecek.

Sağlığı son zamanlarda bozulan Ford, bu yıl zatürre, ardından da iki kalp ameliyatı geçirmişti.

Ford, Amerikan tarihinde seçimle işbaşına gelmeyen tek başkan ve başkan yardımcısıydı. Gerald Ford, 1973 yılında dönemin Başkan Yardımcısı Spiro Agnew’in mali bir skandal nedeniyle istifa etmesi üzerine önce bu göreve atanmıştı. Bundan bir yıl sonra Başkan Richard Nixon, Watergate skandalı üzerine istifa edince Ford, başkanlık görevini devralmıştı.

XS
SM
MD
LG