Erişilebilirlik

28 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Washington Post 93 yaşında ölen Amerika eski başkanı Gerald Ford’u, Watergate skandalından sonra halkın güvenini kazanmayı başaran bir lider olarak anıyor. Gazete, Ford’un ardından şunları yazıyor:

"Ford, başkan olmadan önce yaklaşık 25 yıllık bir politika deneyimine sahipti. Nixon’un ardından Beyaz Saray’a gittikten sonra, yapılan seçimlerde başkanlığa adaylığını koydu. Seçimi kazanamadı ama Nixon’ın istifasıyla Jimmy Carter’ın göreve başlaması arasında geçen iki buçuk yıllık sürede, bazıları onu başkanlık için yetersiz görse de, en çok ihtiyaç duyulan şeyi yaptı: Yönetimin yapısı ve niteliği konusunda halka güven verdi."

Christian Science Monitor gazetesi de, Gerald Ford’un zor bir dönemde Beyaz Saray’a gittiğini hatırlatıyor ve buna rağmen ülkede birliği sağladığını, halkın yönetime olan güvenini yeniden kazandığını belirtiyor. Yorumda özetle şu görüşlere yer veriliyor:

"Ford, zor bir dönemde başkanlık yaptı. Yüzde 12’yi bulan enflasyonu düşüremedi, Saygon’dan çekilme döneminde ülkeyi yönetti. Nixon’ı affetmesinin de etkisiyle, 1976’da yapılan seçimde Jimmy Carter’a karşı az bir farkla başkanlığı kaybetti. Bugün, giderek yükselen partizan anlayış karşısında, Ford’un açıklığına ve samimiyetine Washington’da her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Belki Ford’un seçimle işbaşına gelmeyen ilk başkan olduğu düşünülerek, kimseye hesap vermek zorunda olmadan özgürce hareket ettiği söylenebilir. Ama o, hayatı boyunca hep aynı tutarlılığı gösterdi."

Los Angeles Times devrik Irak başkanı Saddam Hüseyin hakkında verilen idam kararının onanması üzerine, yaptığı yorumda yargı sürecinin sağlıklı işlemediğini yazıyor. Gazete, verilen kararın daha sağlıklı biçimde gözden geçirilmesi gerektiğini savunuyor. Yazı devamla şöyle:

"Saddam’ın hayatının bağışlanması, Başbakan Nuri Maliki’yi Şiilerden yana davranmakla suçlayan Sünnileri tatmin edebilir. Ancak diğer yandan Saddam’ın hayatını bağışlamak, Şiilerin ve Kürtlerin tepkisini çekerek ülkeyi daha da büyük bir istikrarsızlığa sürükleyebilir. Irak söz konusu olduğunda, Saddam’ın asılmasının mı yoksa hayatının bağışlanmasının mı ülkeyi daha iyi bir noktaya taşıyacağı konusunda karar vermek çok zor. Saddam Hüseyin, şehit olmaya hazır olduğunu söylüyor. Iraklı liderler, böyle bir şehitliğin, neye mal olacağını iyi hesaplamalıdır."

New York Times Bush yönetiminin, Etiyopya’nın Somali’ye karşı başlattığı saldırıya destek vermesini eleştiriyor ve saldırının başarılı olması halinde bile bunun sorunu çözmeyeceğini vurguluyor. Gazete, geçici hükümetin, Somali’nin kukla yönetimi olarak algılanacağını ve Somali halkından daha fazla tepki göreceğini öne sürüyor. Yorumda şu görüşlere yer veriliyor:

"Amerika, radikal İslamcılara karşı hukuk tanımaz çete liderlerini destekleyerek Somali’deki nüfuzunu boşa harcadı. Ama Etiyopya üzerinde hala bir etkisi var. Amerika, çatışmalar komşu ülkelere de sıçrayıp bütün bölgeye yayılmadan önce, bu etkisini kullanmalı ve düşmanlıklara son vermeye çalışmalıdır. Uluslararası topluluk da, İslamcıların güç kaybettiği ve geçici hükümetin daha eşit bir statü kazandığı bu ortamda, İslamcıları dışlamaya çalışmak yerine, ülkede birliği sağlayacak bir sürecin başlamasını desteklemelidir."

XS
SM
MD
LG