Erişilebilirlik

ABD'de Yas: Bayraklar Yarıya İndirildi


Eski Başkan Gerald Ford’un, ölüm haberinin ardından dün tüm ülkede bayraklar yarıya indirildi.

Sağlığı son zamanlarda bozulan Ford, bu yıl zatürree, ardından da iki kalp ameliyatı geçirmişti. 93 yaşındaki Ford’un California eyaletindeki evinde öldüğü açıklandı.

Ford, Amerikan tarihinde seçimle işbaşına gelmeyen tek başkan ve başkan yardımcısıydı. Gerald Ford, 1973 yılında dönemin Başkan Yardımcısı Spiro Agnew’in mali bir skandal nedeniyle istifa etmesi üzerine önce bu göreve atanmıştı. Bundan bir yıl sonra Başkan Richard Nixon, Watergate skandalı üzerine istifa edince Ford, başkanlık görevini devralmıştı.

38’inci Başkan Gerald Ford, sadece 895 gün; yani iki buçuk yıla yakın başkanlık görevi yaptı, ancak, Watergate skandalı ve Vietnam savaşı nedeniyle bölünen ülkeyi yeniden birleştirmeyi başardı.

Ford, en uzun süre yaşayan eski başkan olarak da tarihe geçti.

Gerald Ford Çarşamba günü kendi memleketi olan Michigan eyaletinde toprağa verilecek. Bu arada eski başkanın katafalkı bir süre California eyaletinde ziyaretçilere açık tutulacak ve hafta sonu başkent Washington’da da resmi cenaze töreni düzenlenecek.

Bush: 'Büyük Bir Amerikalı'

Başkan Bush, eski Başkan Gerald Ford’u ülkesinin karakterini yansıtan “Büyük bir Amerikalı” olarak övdü.

Texas’taki çiftliğinde konuşan Bush, 93 yaşında ölen Ford’u çok kişinin sevgi ve saygısını kazanan “dürüst bir insan” olarak tanımladı.

Bush, Ford’un ülkenin yaralarını sarmaya ve Amerikan halkının başkanlık makamına güvenini yeniden sağlamaya yardımcı olduğunu söyledi.

Başkan Yardımcısı Dick Cheney de, Ford’un Amerika’ya, iç savaştan beri yaşadığı en büyük anayasa krizini aşmada güç, bilgi ve iyi karar alma yeteneği sağladığını bildirdi. Cheney, Ford döneminde Beyaz Saray Genel Sekreteri olarak görev yapmıştı.

Eski Başkan Bill Clinton da, Vietnam Savaşı ve Watergate skandalını izleyen zor bir dönemde Gerald Ford’un Amerikalılar arasında birlik sağladığını söyledi.

Gerald Ford’un ölümünü, İngiltere’de de yankı buldu. Kraliçe Elizabeth, Buckhingham Sarayı’ndaki İngiliz bayraklarının bugün yarıya indirileceğini duyurdu.

XS
SM
MD
LG