Erişilebilirlik

Somali'de Hükümet Kuvvetleri İlerliyor


Somali’de Etiyopya ve hükümet birlikleri, İslamcı kuvvetler karşısında ilerlemeye devam ediyor.

Görgü tanıklarına göre Somali geçici hükümetine bağlı birliklerle Etiyopya kuvvetleri, bugün güneydeki Jowhar kentinin kontrolünü yeniden ele geçirdi.

Başkent Mogadişu'daki İslam Mahkemeleri Yönetimi'ne bağlı militanları çekilmeye zorlayan hükümet yanlısı birlikler dün de Somali’nin iç bölgelerindeki dört kenti ele geçirmişti.

Etiyopya Başbakanı Meles Zenavi, Etiyopya ordusunun İslamcı militanları çökerttiğini, askerlerinin, görevlerini tamamlayıncaya kadar Somali’de kalacaklarını açıkladı.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Somali özel temsilcisi, Güvenlik Konseyi’nin, çatışmalara derhal son verilmesi ve görüşmelere başlanması çağrısında bulunan bir karar almasını istedi.

Ancak Katar’ın itirazı nedeniyle Konsey uzlaşmaya varamadı. Katar yönetimi, konuyla ilgili karara, Etiyopya ve tüm yabancı ülke birliklerinin derhal Somali’den çekilmesi yönünde bir cümle eklenmesini istiyordu. Konsey, bugün konuyu ele almak üzere yeniden toplanacak.

Somali'de, diktatör Muhammed Siad Barre'nin 1991 yılında bazı aşiret liderleri tarafından darbeyle işbaşından uzaklaştırılmasından buyana bir merkezi hükümet kurulamamış bulunuyor.

XS
SM
MD
LG