Erişilebilirlik

AİHM'den Türkiye'ye Tazminat Cezası


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, beş Türk vatandaşının ifade özgürlüğü ve adil yargılanma hakkını ihlal etmek suçundan, Türkiye’yi 40 bin Dolar para cezası ödemeye mahkum etti.

Strasbourg’daki mahkeme, ‘2000’de Yeni Gündem’ gazetesinin sahibi Mehmet Emin Yıldız ve başeditörü Erdal Taş’a, İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi’nce verilen cezaların adil olmadığı kararına vardı.

İnsan Hakları Mahkemesi, gazete yöneticilerinden Bülent Falakoğlu ve Fevzi Saygılı’nın da, polisi eleştiren bir yazıdan dolayı yargılanması konusunda aynı kararı aldı.

Mahkeme, işadamı Mehmet Erol Yarar’a, bir konuşmasında “halkı nefrete teşvik etmek” suçlamasından verilen ve askıya alınan hapis cezasının da haksız olduğu kararına vardı.

Ankara, tazminatla birlikte mahkeme masraflarını ödemeye de mahkum edildi.

Öte yandan Strasbourg’daki mahkeme, kapatılan Halkın Emek Partisi kurucularından, gazeteci-yazar Musa Anter’in 1992’de öldürülmesiyle ilgili olarak, Anter’in oğullarının yaptığı başvuruyu değerlendirdi. Mahkeme, Türk hükümetini, davacılara 25 bin Euro tazminat ve mahkeme masraflarını ödemeye mahkum etti.
XS
SM
MD
LG