Erişilebilirlik

20 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Washington Post’a yazan Kürdistan Demokraik Partisi yöneticilerinden Masrur Barzani, Irak Çalışma Grubu’nun raporunu eleştiriyor. Mesut Barzani’nin oğlu olan Masrur Barzani, raporda Irak halkının değil, bölge ülkelerinin kaygılarının dikkate alındığını savunuyor.

"Raporda, Irak topraklarını Amerika’ya karşı savaşmak için kullanan komşu ülkelere çağrı yapılması büyük bir hatadır. Onların da sürece katılmasını istemek, ters tepecektir. Irak bölgesel güçlerin eline düşecektir ve bundan Irak halkı zararlı çıkacaktır. Kürtler, bir kez daha satılmak üzere. Baker-Hamilton planı kabul edilirse, Kürtler Irak’ın komşularının çıkarlarına feda edilecektir. Biz Kürtler, başkan Bush’tan ve Amerika’dan Irak’taki evlatlarınızın güvenliğini sağlamak için yaptığımız fedakarlığı hatırlamasını istiyoruz. Başarısızlığa uğramadan önce verdiğiniz sözleri tutmanızı istiyoruz."

Boston Globe İran’daki seçimlerde ılımlı muhafazakarlarla reformcuların başarı kazanmasını, İran halkının cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad’a duyduğu tepkinin yansıması olarak yorumluyor. Gazete, İran seçimlerini şu ifadelerle değerlendiriyor:

"İranlı seçmenler, petrol gelirlerindeki artışa rağmen, işsizliğin azaltılacağı ve enflasyonun düşürüleceği yönündeki vaatlerin yerine getirilmediğini biliyor. Dini yönetimin yolsuzlukları açıkça devam ediyor. Seçim sonuçları, İran’ın nükleer politikasında veya bölgesel hırslarında hızlı bir değişime yol açmayacak. Ancak seçimler, İran’ın kendine özgü siyasi yapısında bir düzenleme mekanizması bulunduğunu ve Ahmedinejad tarzı aşırılığın fazla yaşamayacağını gösteriyor."

New York Times Hazine Bakanı Henry Paulson başkanlığındaki Amerikan heyetinin Çin’de yaptığı görüşmelerin somut bir sonuç doğurmadığını belirtiyor. Gazete, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde tek sorunun Çin para birimi Yuan’ın değerinin düşük tutulması olmadığını vurguluyor.

"Amerika daha fazla tasarruf etmeli daha az harcamalı, altyapıya ve eğitime yatırım yapmalı, küreselleşmenin işsiz bıraktığı işçiler için güvenlik sistemi kurmalıdır. Çin, üzerine düşenleri yerine getirse de, getirmese de Amerika kendi sorunlarını kendi çözmelidir. Bunun için de öncelikli olarak sorunların büyük bir kısmının kendinden kaynaklandığını kabul etmelidir."

Los Angeles Times Kuzey Kore’nin nükleer programı nedeniyle Japonya’nın anayasal değişikliğe giderek ordusunu güçlendirmeyi amaçladığını hatırlatıyor. Gazete, Tokyo’nun pasifist politikalardan uzaklaşmasında Amerika’nın da çıkarı olduğunu yazıyor.

"Japon ordusu, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Amerikalı işgalciler tarafından hazırlanan Anayasaya çerçevesinde hareket ediyor. O dönemde ordunun rolüyle ilgili tartışmalar belki zamansızdı, fakat artık bu tartışma geç bile kalmış durumda. Bir ülkenin kendi güvenliğini, dünyadaki barış yanlısı insanların adaletine ve gevencesine bırakan bir düzenleme karşısında başka ne denilebilir ki? Kuzey Kore, Japon Denizi üzerinde füze denemesi yaparken ve Amerika, Japonya’nın savunmasıyla uğraşamayacak ölçüde Ortadoğu ile meşgulken, adalet ve güvence fazla bir işe yaramıyor."

XS
SM
MD
LG