Erişilebilirlik

Gül: AB'de Vizyon Eksikliği Var


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile müzakereleri 8 başlıkta askıya alan kararında vizyon eksikliği olduğunu söyledi. Gül, Türkiye’nin tam üyelik hedefine bağlı olduğunu vurguladı. Öte yandan Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ülkesinin Rusya ile ilişkilerinde gerilimin tırmandığı bir dönemde Ankara’ya geldi ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’le görüştü.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, bir basın toplantısı düzenleyerek Avrupa Birliği Liderleri’nin müzakerelere ilişkin aldıkları kararın ilişkilerin ruhu ile bağdaşmadığını söyledi. Gül, Avrupa Birliği’ndeki vizyon eksikliğinden kaynaklandığını söylediği karar nedeniyle ilişkilerde yeni bir döneme girildiğini duyurdu. Türkiye’nin Irak ve Lübnan gibi önemli konularla uğraşırken Avrupa Birliği’nin enerjisini Kıbrıs’a harcadığını anlatan Gül Avrupa Birliği’nin önceki yıllara kıyasla dünyadaki meselelerde aktif rol alma arzusunun aşındığını belirtti. Dışişleri Bakanı, birliğin bir an önce zihin karışıklığından kurtulmasını ümit ettiklerini ifade etti.

Dışişleri Bakanı bununla birlikte Türkiye’nin tam üyelik hedefine bağlı olduğunu reformların uygulanması ve eksiklerin giderilmesinde kararlı olduklarını kaydetti. Gül müzakere fasıllarını kendi iradeleriyle açıp kapatma imkanına sahip olduklarını bildirirken Avrupa Birliği’nin “hazırım” demesi halinde Türkiye’nin hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Avrupa Birliği’nin Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonları kaldırma yükümlülüğünü yerine getirmesini beklediklerini aktarırken ayrıca bazı müzakere başlıklarının yıl sonundan önce açılmasını istediklerini açıkladı.

Öte yandan Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili resmi ziyaret için geldiği Ankara’da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüştü. Tercihli Ticaret Anlaşmasını imzalayan iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Sezer, Türkiye’nin Gürcistan’ın siyasal birliğini, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğini kaydetti. Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ise, Türkiye ile ilişkilerine büyük önem verdiklerini belirtti ve Türkiye’nin gerçek bir stratejik ortak olduğunu söyledi. Saakaşvili, açıklamasında ülkesinde enerji konusunda yaşanan sorunlardan eski yönetimleri sorumlu tutarken vatandaşlarının rahat etmesi için Türkiye ve Azerbaycan ile enerji işbirliğini sürdüreceklerini açıkladı.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG