Erişilebilirlik

Olli Rehn Umutlu


Türkiye’yle müzakerelerin kısmen askıya alınması kararının ardından Avrupa Birliği Komisyonu ve Dönem Başkanı Finlandiya, sürecin devam edeceğini gösterme çabasındalar. Bu konuda en umutlu isimlerden biri ise Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn.

Finlandiyalı Komisyon üyesi, siyasi kriter gerektirmeyen ve teknik çalışmaları tamamlanmış olan “işletme ve sanayi politikasını”, açılması en muhtemel başlık olarak görüyor. Sürecin devamı konusunda iyimser konuşan Rehn, bir İngiliz medya kuruluşuna yaptığı açıklamada Almanya’nın dönem başkanlığının ilk haftalarında bir başlık açılmasını umduğunu söyledi. Rehn, Türkiye’yle bir başlığın açılmasıyla müzakere sürecinin gerçekten devam ettiği ve ilerlemeye hazır olunan alanlarda mesafe kaydetmenin mümkün olduğu mesajının verilmiş olacağını ifade etti.

Çarşamba günü toplanacak olan Avrupa Birliği Daimi Temsilciler Komitesi’nden (COREPER), işletme ve sanayi politikası başlığında Türkiye’ye müzakere davet mektubu gönderilmesi ihtimali var. Genişleme Grubu adı verilen teknik komitede “işletme ve sanayi politikası” başlığıyla ilgili bir sorun yaşanmaması umutları artırıyor. Rum Kesimi, COREPER’de geleneksel yaklaşımından vazgeçerek muhalefetini kaldırırsa Avrupa Birliği, Türkiye’ye “bu başlıkla ilgili müzakere pozisyonunu hazırlayarak Brüksel’e iletmesi için” bir davet mektubu gönderecek.

Bu arada Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı 1 Ocak’ta Finlandiya’dan devralacak olan Almanya da altı aylık programını Brüksel’de yaptığı bir toplantıyla basına tanıttı. Almanya, bu toplantıda Türkiye konusunda oldukça düşük profilli bir yaklaşım izleyeceğinin ilk sinyallerini verdi. Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, müzakerelerde yeni başlıkların açılması ve Kuzey Kıbrıs’a yönelik izolasyonların kaldırılması konusunda net mesajlar vermekten kaçındı.

Dönem başkanlığı programında “Almanya, adayların yükümlülüklerini yerine getirmede sağladıkları ilerlemeyle bağlantılı olarak, devam etmekte olan katılım müzakerelerini destekleyecektir” ifadeleri kullanılıyor. Steinmeier, kendilerinden beklentilerin yüksek olduğunu hatırlatarak “Mucize yaratmamız beklenmemeli ancak sorumluluklarımızı yerine getireceğiz” dedi. Türkiye’yle ilgili olarak alınan kararı “akıllı ve sorumlu” olarak tanımlayan Steinmeier, “Hangi müzakere başlıklarını açabileceğimize bakacağız. Kuzey Kıbrıs’la doğrudan ticaret için de yol arayacağız” dedi. Alman bakan tıkanıklığın aşılmasının mümkün olduğunu düşündüğünü söyledi. Steinmeier, Kuzey Kıbrıs’la doğrudan ticaretin hangi unsurları kapsaması gerektiği konusunda üye devletler arasında görüş birliği olmadığını ifade etti.

XS
SM
MD
LG