Erişilebilirlik

Erdoğan Temaslarını Sürdürüyor


Dün New York’ta gerçekleştirilen ve Türkiye’nin de eşbaşkanlığını yaptığı Medeniyetler İttifakı Projesi Amerikan basınında geniş yer buldu. BM Genel Sekreteri Annan, Türkiye ve İspanya’nın öncülük ettiği girişimin raporunun uygulamaya geçirilmesi için tüm ulusları beraber çalışmaya çağırdı.

Medeniyetler İttifakı toplantılarına katılmak üzere New York’ta bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ziyaretinin ikinci gününde kaldığı St. Regis otelinde bir dizi görüşmelerde bulunuyor. Erdoğan, sabah Musevi dernekleriyle bir araya geldi ve ardından da Amerikan medyasına mülakatlar verdi. Başbakan’ın CNN ve PBS televizyonuyla New York Times gazetesine özel röportaj verdiği belirtildi.

Dün New York’ta gerçekleştirilen ve Türkiye’nin de eşbaşkanlığını yaptığı Medeniyetler İttifakı Projesi ise Amerikan basınında geniş yer buldu. Birçok gazete ve televizyon BM Genel Sekreteri Annan’ın, Türkiye ve İspanya’nın öncülük ettiği girişimin raporunun uygulamaya geçirilmesi için tüm ulusları beraber çalışmaya çağırmasını sayfalarına-ekranlarına taşıdı.

Annan, Proje’nin tüm kültürlerin ve medeniyetlerin birbirleri arasında hoşgörü, saygı, diyalogve işbirliği sağlamak için uluslararası düzeyde üstlendikleri en önemli ve açık girişim olduğunu ifade etti. Raporun değişik inançların ve kültürlerin birbirlerine karşı yeniden güvenini sağlamak için somut öneriler ortaya koyduğunu hatırlatan Annan, bunun kültürler arası ilişkileri iyileştirmek için önemli bir eylem planı ortaya çıkardığını söyledi.

Başbakan Erdoğan ise Genel Kurul’a hitaben yaptığı konuşmada, “Kutuplaşmanın kaynağında dinler, kültürler ve medeniyetlerin olduğunu savunan çatışma tezlerinin hiçbir haklı dayanağı yoktur” dedi ve Türkiye’nin girişiminin başarıya ulaşabilmesi için üzerine düşen herşeyi yapacağını belirtti. Erdoğan ayrıca UNESCO’nun 2007 yılını “Mevlana Yılı” ilan ettiğini hatırlatırken, Medeniyetler İttifakının konuşulduğu bir dönemde bunun çok anlamlı bir olay olduğunu söyledi.

Başbakan, dün ayrıca BM yeni Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile yarım saat görüştü. Erdoğan’ın, yeni Genel Sekreter’e ağrılıklı olarak Kıbrıs’tan bahsettiği belirtildi.

Bunun yanısıra dün Başbakan, ABD eski başkanı Bill Clinton ile bir araya geldi. Basın kapalı olan ve bir saat süren toplantıda AB süreci, Kıbrıs, Ortadoğu ve Ermeni soykırımı konularının konuşulduğu belirtildi. Erdoğan’ın AB ülkelerinde sürdürülen Ermeni soykırımı kampanyalarıyla Türkiye’ye haksızlık yapıldığını düşündüğünü Clinton’a ilettiği söylenirken, eski başkanın Türkiye’nin Kıbrıs’taki son hamlesini olumlu diye nitelendirdiği vurgulandı.

Başbakan Erdoğan bugünkü temaslarının ardından Amerika’dan ayrılacak.

XS
SM
MD
LG