Erişilebilirlik

19 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Filistin ve Lübnan’da yaşanan gerginliklere çözüm olarak seçim önerisinin gündeme gelmesini demokratik açıdan bir ilerleme olarak görüyor. Gazete, Ortadoğu’da demokrasi konusunda şu görüşlere yer veriyor:

"Ortadoğu’daki halklar ve partiler, seçimlerin bazen istenmeyen ve hoş olmayan biçimlerde sonuçlansa da, bir sonuç getirdiği gerçeğini artık fark ediyor. Ancak, özellikle demokrasi yolunda yeni ilerlemeye başlayan ülkelerde, seçimlerden çok fazla şey beklememek gerekiyor. Filistin ve Lübnan’da seçime gidilip gidilmeyeceği henüz net değil. Sadece seçim tehdidi bile, rakip siyasi güçleri bir uzlaşmaya zorlayabilir. Ancak seçimler, Ortadoğu’da barışçıl bir siyasi ifade biçimi olarak giderek daha büyük bir önem kazanıyor."

Boston Globe, Filistin’de Hamas ile El Fetih arasında yaşanacak bir iç savaşın sadece Filistinliler için değil, Arap ülkeleri, İsrail ve Amerika açısından da felakete yol açacağı görüşünde. Yapılan yorumda şu görüşlere yer veriliyor:

"Gazze ve Batı Şeria’da henüz başlamış olan iç savaş, derhal durdurulmalıdır. El Fetih ve Hamas yöneticilerine karşı gerçekleşen suikastler ve suikast tehditleri, iki örgüt arasındaki kan davasının geri dönüşü olmayan bir noktaya sıçrayabileceğini gösteriyor. Böyle bir durumda İsrail-Filistin anlaşmazlığına barışçıl bir çözüm bulunması olasılığı her zamankinden daha da azalır ve bölgede şiddet döngüsü yeniden tırmanışa geçer."

New York Times Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in enerji sektörünü devlet denetiminde tutmak için yabancı firmalara keyfi yaptırımlar uyguladığını öne sürüyor. Gazete, bu tavrın enerji yatırımlarını olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuyor ve şöyle diyor:

"Enerji arzının yetersiz kaldığı bir dönemde bile Rusya’nın elindeki kozlar çok fazla değil. Üretimin düşmesi tehlikesiyle karşı karşıya olan Rusya’nın doğal kaynaklarını işleyebilmesi için yabancı firmaların uzmanlığına ve sermayesine ihtiyacı var. Batılı ülkeler ve firmalar, Moskova’ya bu zayıf noktasını hatırlatmalıdır. Moskova’ya ayrıca mülkiyet haklarını tehdit etmenin, bütün yabancı yatırımların önünde engel olacağı da hatırlatılmalıdır. Putin’i destekleyenler de, yasaların üstünlüğü kuralı egemen kılınmazsa, kendi malvarlıklarının bile siyasi dengelere göre tehlikeye düşebileceğini unutmamalıdır."

Los Angeles Times Amerika’nın Hindistan’la imzaladığı nükleer anlaşmanın Washington’un Kuzey Kore ve İran gibi ülkelere karşı konumunu zayıflattığını belirtiyor. Yazının devamı şöyle:

"Hindistan’la Amerika arasındaki anlaşmayı eleştirenler, bu anlaşmanın Amerika’nın çıkarları açısından faydadan çok zarar getireceğini savunuyorlar. Ama yanılıyorlar. Çünkü bu anlaşma, şu anda bile Amerika’nın Asya’daki ve başka bölgelerdeki stratejisini zora sokuyor. Amerika, Kuzey Kore’nin nükleer silahsızlanma anlaşmasından çekilmesini haklı olarak eleştiriyor. Ancak, Hindistan’ın aynı anlaşmayı imzalamamış olmasını görmezden geliyor. “Dostlarımızın nükleer silahlarına evet, düşmanlarımızın nükleer silahlarına hayır” denmesinde bir çifte standart olmadığını söylemek çok zor."

XS
SM
MD
LG