Erişilebilirlik

Erdoğan: Orta Doğu'da Durum İyi Değil


Türkiye’nin İspanya ile eşbaşkanlığını yaptığı Medeniyetler İttifakı Projesi toplantısına katılmak üzere New York’ta bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir basın toplantısı düzenledi. Erdoğan konuşmasında, Medeniyetler İttifakı Projesi ve Türkiye’nin bölgesel sorunlarıyla ilgili konulara ağırlık verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Medeniyetler İttifakı toplantısına katılmadan önce düzenlediği basın toplantısında sözkonusu projeyi 21. yüzyılın ''küresel barış projesi'' olarak gördüğünü söyledi. Başbakan, projenin nihai eylem planını yaşama geçireceklerini ifade ederken, Medeniyetler İttifakı'nı “bütün farklılıklara rağmen herkesi biraraya getirme gücüne sahip olan ortak insani değerler” olarak tanımladı.

Başbakan Erdoğan, gazetecilerin sorusu üzerine bölgesel konuları değerlendirdi. Ortadoğu’daki durumu genel olarak iyi görmediğini ifade eden Erdoğan, Filistin’deki erken seçimleri olumsuz diye nitelendirdi. Erdoğan “eğer demokrasiye saygı duyuyorsak, sandıktan çıkan sonuçlara saygı duymalıyız. Bu saygı Filistin’e gösterilmemiştir” dedi. Erdoğan, “Filistin halkının iradesine saygı duyulmadıkça bundan sonraki sürecin iyi olacağı düşünülüyorsa bence bunda da aldanıyorlar” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, İran ve Suriye gezisini de basın toplantısında değerlendirdi. Bölge ülkelerinin Irak’ın bölünmesine karşı olduğunu belirten Başbakan, eski Dışişleri Bakanı James Baker’in başkanlığını yaptığı Irak Çalışma Grubu Raporundan övgüye bahsetti: “Irak’ın bölünmesinden iyi birşeyler çıkar diye bekleyenler yanılıyorlar. Irak böyle bir ameliyatı kaldıramaz” dedi.

Başbakan Erdoğan, bayramda Lübnan’a gitmeyi düşündüğünü belirtirken, oradaki Türk birliklerini de ziyaret edeceğini vurguladı. Erdoğan, Türkiye olarak Hizbullah’ın hükümetinden çekilmesini doğru bulmadığını da söyledi.

Kıbrıs konusunda Türkiye’nin üzerine düşen herşeyi gerçekleştirdiğini belirten Erdoğan, Kuzey Kıbrıs’a kaldırılması için söz verilen tecritin hala devam ettiğini vurguladı. Genel Sekreter Kofi Annan’ın raporunun iki buçuk senedir, BM Güvenlik Konseyi’nde olduğuna dikkati çeken Başbakan, bir rapora bu kadar geç cevap vermesinin kafalarda soru işareti oluşturduğunu belirtti. Erdoğan, BM yeni Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile görüşmesinde Kıbrıs konusunu gündeme getireceğini belirtti.

Bir gazetecinin “Kuzey Kıbrıs için istediğiniz hakları Kürtlere vermeye hazır mısınız?” sorusu üzerine, Başbakan Erdoğan Türkiye’de Kürtler’in haklarla ilgili bir sorunu olmadığını söyledi.

Erdoğan bir gazetecinin Papa’nın ziyaretiyle ilgili sorusu üzerine “ise Papa’nın ziyaretini önemli bir adım olarak gördüm. Ziyaret bazı yanlış ve olumsuz beklentiler içinde olanların hesabını da bozdu. Anlamlı mesajlar verildi. Temennim bu sürecin orada kalmamasıdır” yanıtını verdi.

Başbakan Erdoğan bugün, Medeniyetler İttifakı Projesi toplantısında İspanya Başbakanı Zapatero ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Annan’la biraraya gelecek. Yeni Genel Sekreter Ban Ki-Moon’un da katılacağı toplantıda, bir yol haritası niteliği taşıyan sözkonusu nihai belge açıklanacak. Medeniyetler İttifakı Projesi Türkiye’nin 2009-2010 döneminde BM Güvenlik Konseyi adaylığı için de çok önemli olarak görülüyor. Dolayısıyla projenin elle tutulur, gözle görülür yani somut bir takım öneriler getirmesi ve bunların hayata geçirilebilmesi Türkiye’nin uluslararası toplum içindeki prestiji açısından da olumlu.

Bunun yanı sıra siyasi gözlemciler Başbakan’ın New York ziyaretini yeni Genel Sekreter Ban Ki-Moon ile tanışması ve iyi bir ilişki kurması bakımında da önemli diye nitelendiriyor. Başbakan Erdoğan’ın New York ziyareti sırasında ayrıca Musevi dernekleri ve ABD eski Başkanı Bill Clinton ile bir araya gelmesi bekleniyor. Erdoğan’ın New York ziyareti sırasında ayrıca Amerika’nın eski Başkanlarından Bill Clinton ve eşi New York Senatörü Hillary Clinton'la görüşmesi öngörülüyor.

XS
SM
MD
LG