Erişilebilirlik

14 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe, New York Times gazetesinin eski İstanbul büro şefi Stephen Kinzer’in Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini ele aldığı bir makalesine yer veriyor. Kinzer, birliğin Türkiye’yle müzakereleri bazı başlıklarda askıya almasını, kapıyı Türkiye’nin suratına kapamak olarak tanımlıyor. Yazıda özetle şu görüşlere yer verililiyor:

"Avrupa Birliği, son 50 yıldır dünyadaki en büyük istikrar sağlayıcı güç oldu. Asırlık düşmanlıkları sona erdirdi, bir çok ülkede özgürlük ve refahın önünü açtı. Şimdi, birlik ilk kez istikrarsızlığa neden oluyor. Avrupa Birliği, Türkiye’nin üyeliğini reddederek, Irak’ta ve bütün İslam dünyasında yanan nefret ateşine, benzin döküyor. Bu, dünyanın her tarafındaki laikler ve özgürlük yanlıları için olduğu kadar, Avrupalılar için de tehlikeli bir gelişmedir."

Christian Science Monitor muhabiri Yigal Schleifer, Türk ve Yunan ekiplerinin yarıştığı Survivor programının iki ülke arasındaki rekabeti körüklediğini yazıyor. Ancak muhabir, Survivor ve Yabancı Damat gibi televizyon programlarının Türk ve Yunan halkları arasında bir yakınlaşma sağladığının da altını çiziyor. Yazı devamla şöyle:

"Türkler ve Yunanlılar, son on yılda hiç kuşkusuz yüzyıllardır süren düşmanlık atmosferinin ötesine geçmeyi başardı. 1999 yılında meydana gelen ve iki ülkeyi de sarsan depremlerin ardından ortak kurtarma çalışmaları yapılması, ilişkilerin sıcaklaşmasını sağladı. Bu da, karşı tarafın ne düşündüğü ve hissettiği konusunda popüler bir meraka yol açtı. Türk-Yunan ilişkilerini ele alan bir çok film yapıldı, Yunan pop yıldızları Türkiye’de en çok satanlar listesinden hiç düşmedi. Ancak uzmanlar popüler kültüre çok fazla anlam yüklememek konusunda uyarıda bulunuyor. Aradaki zor sorunlar çözülmedikçe, popüler kültürün birleştirici olduğu kadar bölücü de olabileceğini vurguluyor."

Washington Post, Darfur’da yaşanan katliamlardan, başta Çin olmak üzere Sudan’a yatırım yapmayı sürdüren Asya ülkelerini sorumlu tutuyor. Gazetenin yorumunda şu görüşlere yer veriliyor:

"Kriz, kendi kendine çözülmeyecek. Sudan Devlet Başkanı Hasan El Beşir, soykırımı inkar etmek konusunda İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’la yarış halinde. Beşir, son olarak yardım görevlilerini işlerini korumak amacıyla Darfur krizini abartmakla suçladı. ‘Çin, böyle birisini desteklemekten rahatsızlık duymuyor mu?’ Belki de, Merkez Bankası başkanı ve hükümet yetkilileriyle birlikte Çin’de temaslarda bulunan Maliye Bakanı Henry Paulson, Çinli muhataplarına bu soruyu yöneltebilir."

Los Angeles Times ise Maliye Bakanı Henry Paulson’un Pekin’deki temasları sırasında Çin para birimi Yuan’ın revalüe edilmesinden çok, korsan üretim konusunu öne çıkarmasını istiyor. Gazete devamla şu görüşleri savunuyor:

"Çin, Dünya Ticaret Örgütü’ne beş yıl önce katıldı ama hala yükümlülüklerini yerine getirmiyor. Örneğin, fikir haklarını ihlal edenlere karşı mücadele ettiği açıklamasına sadece gülünebilir. Amerikan mallarının korsan üretimi doludizgin sürüyor. Pekin, gerekli bilgileri vermediği için Dünya Ticaret Örgütü, Çin’in korsanla mücadele çabalarını denetleyemiyor. Pekin, Çin mallarıyla üretilmeyen ithal ürünlere kısıtlama uyguluyor. Sağlık gerekçeleriyle tarım ürünlerini ithalatına keyfi engeller getiriyor. Bush yönetimi, uluslararası ticaret kurallarına uymadığı sürece Çin’le Dünya Ticaret Örgütü’nde sorunlar yaşanacağını Pekin’e çok iyi anlatmalıdır."

XS
SM
MD
LG