Erişilebilirlik

Yeni BM Genel Sekreteri Yemin Etti


Güney Kore'nin eski Dışişleri Bakanı Ban Ki Moon New York'taki BM Genel Merkezi'nde düzenlenen bir törenle, Genel Sekreter olarak yemin etti. Böylece Ban Ki Moon örgütün sekizinci Genel Sekreteri oldu.

BM üyesi 192 ülkenin desteğini alarak seçilen Ban Ki-Moon, 10 yıldır Genel Sekreterliği yürüten Kofi Annan’ın yerini alıyor.

Ban Ki Moon, görevine resmen 1 Ocak'ta başlayacak.

Ban, 35 yıl sonra Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri olan ikinci Asyalı oldu. Ban’dan önce Burmalı U Thant 1961’de Genel Sekreter olmuştu. Kofi Annan’ın görevi bırakacağını açıklamasının ardından başta Çin olmak üzere, diğer bölge ülkeleri sadece Asyalı bir adaya destek vereceklerini açıklamışlardı.

BM Güvenlik Konseyi üyesi Çin ise diğer bölgeden bir adayı veto edebileceğini de duyurmuştu. Nitekim 1972’de göreve başlayan Avusturyalı Kurt Waldheim’in üçüncü dönem için Genel Sekreter olmasını Çin 1981 yılında veto etmişti.

Sekizinci Genel Sekreter olan Ban’dan önce, bu göreve üç kez Avrupa, iki kez Afrika, bir kez Asya ve bir kez de Latin Amerika bölgesinden kişiler gelmişti. Görevi bırakan Kofi Annan ise bu Genel Sekreterler arasında örgütün başındaki ilk siyah lider olması açısından önemliydi.

BM’de yapılan törene başta Güvenlik Konseyi daimi temsilcileri, Genel Sekreter Kofi Annan olmak üzere bazı üye ülkelerin temsilcileri katıldı.

Törende Ban Ki-Moon, Birleşmiş Milletler sistemi içindeki tüm görüş farklılıklarını uzlaştırabilecek bir kişi olacağını, Genel Sekreter olarak uyum sağlayıcı, denge arayıcı ve arabulucu yöntemler kullanacağını söyledi. Gözlemciler de Ban’ın çatışmadan kaçınan uyumlu ve uzlaşmacı kişiliğiyle tanındığını ifade ediyor. Görevi teslim eden Kofi Annan da uluslararası barış ve istikrara katkıları dolayısıyla Ban’dan övgü ve takdirle söz etti.

Ancak genel kanı Ban'ı öne çıkartan özelliğinin karizması değil, herkesin kabul ettiği bir isim olduğu yönende. Bu seçimi eleştirenler ise dünyanın bu kadar çalkantılı bir değişim döneminden geçtiği sırada Birleşmiş Milletler'in daha güçlü ve karizmatik bir lidere ihtiyaç duyduğunu savunuyorlar.

XS
SM
MD
LG