Erişilebilirlik

Bush: 'Karar Almakta Acele Etmeyeceğim'


Başkan Bush, Irak için yeni bir strateji geliştirmekte olduğunu belirtti ve karar almakta acele etmeyeceğini söyledi.

Savunma Bakanlığı’nın üst düzey yetkilileriyle Irak’ta politika değişikliğini görüştükten sonra basına bilgi veren Bush, değişikliği uzun ve ayrıntılı görüşmelerden sonra açıklayacağını belirtti.

Savunma Bakanlığındaki görüşmeye Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace ile eski ve yeni savunma bakanları Donald Rumsfeld ve Robert Gates katıldı.

Bush, dün sabah Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve Kürt bölgesinin lideri Mesut Barzani ile telefon görüşmesi yaptı. Bush, iki Kürt lidere, ulusal uzlaşmaya olan ihtiyacı hatırlattı. Bush’un ayrıca Talebani ve Barzani’yle görüşürken, petrol gelirinin paylaşılması, ekonomik kalkınma ve Irak’ın komşularıyla işbirliği yapmanın önemi üzerinde de durduğu da bildiriliyor. Bush’un ayrıca bu konuları Iraklı Şii liderlerle de görüştüğü açıklandı.

Başkan Bush Irak’ta başarı için askeri çabaların yeterli olmadığına işaret ederek şöyle konuştu: "Siyasi bir yola ihtiyaç var. Bu siyasi yol için Maliki hükümetiyle çok sıkı bir çalışma içindeyiz. Son birkaç gündür yaptığım iş de budur."

Başkan Bush, geliştirmekte olduğu yeni Irak stratejisinin siyasi, ekonomik ve dış politika boyutlarına sahip olacağını da kaydetti.

Beyaz Saray, Başkan Bush’un Irak ile ilgili konuşmasını 2007’nin başına ertelediğini açıkladı.
XS
SM
MD
LG