Erişilebilirlik

Ankara Avrupa Birliği'nin Kararını Eleştirdi


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin Türkiye ile müzakerelerin 8 başlıkta dondurulması yönünde aldıkları kararı eleştirdiler. Erdoğan, Türkiye’nin iyi niyetli hareket etmesine karşın Avrupa Birliği’nin haksızlık yaptığını söyledi ve kararın Avrupa Birliği ile ortaklaşa belirlenen hedefle çeliştiğini kaydetti. Erdoğan, Avrupa Birliği ile ilişkilerin açıklık, dürüstlük ve hakkaniyet ilkeleri üzerine oturtulmasını istediklerini vurguladı. Dışişleri Bakanı Gül, ise Avrupa Birliği’ni vizyon sahibi olmamakla eleştirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği’nin Brüksel’de Türkiye’nin müzakere sürecine ilişkin aldığı kararı Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Meclis’teki grup toplantısında değerlendirdi. Erdoğan, limanların Rumlara açılmasını öngören ek deklarasyon konusunda Türkiye’ye büyük haksızlık yapıldığını ve Kıbrıs konusunun bahane edilerek Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerine zarar verildiğini söyledi.

Başbakan, Avrupa Birliği Konseyi’nin, 2004 yılında Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonu kaldırma taahhüdünde bulunduğunu ve Türkiye’nin Ek protokol konusunda bunun karşılığında taahhütte bulunduğunu söyledi. Başbakan, Avrupa Birliği’nin bu sözünü tutmamasına karşın Türkiye’nin ek protokolü yerine getirmediği sonucuna varılarak müzakere süreci ile ilgili bir dizi kısıtlayıcı öneride bulunulduğunu belirtti. Erdoğan, sürecin başından bu yana Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine yönelik izolasyonlar kaldırılmadan tek taraflı adım atmayacakları konusunda kararlılıkla hareket ettiklerini ve bu kararlılığın süreceğini kaydetti.

Başbakan, Avrupa Konseyi’nde alınan kararların Avrupa Birliği ile ortaklaşa belirlenen hedef ile çeliştiğini ifade etti. Erdoğan, Avrupa Birliği’nin geniş bir vizyona sahip olamamasından dolayı üzüntü duyduklarını kaydederken Türkiye’nin vizyonun genişlemesine katkı yapma arzusunun devam edeceğini duyurdu.

Türkiye’nin geçtiğimiz günlerde ortaya koyduğu sürpriz Kıbrıs önerilerine de değinen Erdoğan önerilerin temel devlet politikalar ile uyumlu olduğunu söyledi. Kıbrıs’ta çözümün hiçbir zaman Avrupa Birliği zemininde olmayacağını aktaran Başbakan “Biz Birleşmiş Milletler zemininde adil ve kalıcı çözümden yana olduk. Çabalarımızı sürdürmekte kararlıyız” diye konuştu. Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın çözümsüzlükten çıkar sağladığını ifade eden Erdoğan Rum tarafının bir an önce çözüme sevk edilmesi gerektiğini kaydetti. Başbakan Avrupa Birliği’nden bazı dostlarının kendilerine “Rumlardan bıktık” dediklerini aktarırken Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerin açıklık dürüstlük ve hakkaniyet ilkeleri üzerine oturtulmasını istediklerini açıkladı.

Erdoğan, muhalefetin Kıbrıs politikalarına yönelik eleştirilerine de yanıt verdi. Erdoğan iktidarları döneminde büyük diplomatik kazanımlar elde ettiklerini kaydetti ve Kıbrıs’ta taviz verdikleri yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Erdoğan her zaman için Rumlardan bir adım önde olacaklarını ve temel hassasiyetleri koruyarak her iki tarafın da kazandığı bir anlayış içersinde hareket edeceklerini kaydetti.

Reform sürecinin de aynı kararlılıkla sürdürüleceğini anlatan Başbakan rehavete kapıldıkları yönündeki eleştirileri kabul etmediklerini ve öngörülen takvim uyarınca yapılması gerekenlerin yapılacağını vurguladı.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de Brüksel’de müzakerelere ilişkin alınan karar nedeniyle Avrupa Birliği’ne tepki gösterdi. Gül, Avrupa Birliği’nin vizyonunda noksanlık olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı bununla birlikte Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinin devam edeceğini kaydetti.


XS
SM
MD
LG