Erişilebilirlik

Türkiye'den Yeni Kıbrıs Önerisi


Türkiye’nin, müzakerelerin sorunsuz bir şekilde sürdürülmesini sağlamak amacıyla Avrupa Birliği’ne sunduğu Kıbrıs önerisinin basına sızdırılması Ankara’da da yankı buldu. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri “yalanlamadıkları” önerinin şartlı bir öneri olduğunun altını çizerken Türkiye’nin tek taraflı bir adım atmayacağını vurguluyor.

Avrupa Birliği’nde, Türkiye’nin önerisiyle Kıbrıs pazarlıklarının yeniden canlandığı yönündeki bilginin Reuters tarafından duyurulması Türkiye’de yankı buldu. Türkiye’nin, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Ercan Havaalanı’nın uluslararası trafiğe ve Magosa limanında ticarete açılması karşılığında bir havaalanı ve limanını Rumlara açabileceği önerisi hakkında Dışişleri Bakanlığı yetkilileri resmi bir açıklama yapmamayı tercih etti. Dışişleri’nin yalanlamadığı öneri konusunda Türk yetkilileri “Ancak bu şartlı bir öneri” görüşünü ifade etti. Dışişleri yetkilileri Avrupa Birliği ile müzakerelerin “sorunsuz” bir şekilde yürütülmesine dönük çabaların sürdürüldüğüne dikkat çekerken Türkiye’nin tutumunda bir değişiklik olmadığının altını çizdi. Türkiye’nin tek taraflı bir adım atmayacağını vurgulayan Dışişleri yetkilileri görüşmelerin sürdüğünü ve bu aşamada daha fazla bilgi veremeyeceklerini kaydetti.

Türkiye’nin Kıbrıs önerisi haber ajansları ve televizyonlar tarafından “Son dakika” gelişmesi olarak yansıtılırken piyasalarda dalgalanmaya neden oldu. Dövizdeki düşüş dikkat çekerken faizler gelişmelere daha sınırlı tepki verdi. Uzmanlar Avrupa Birliği ile ilgili gelişmelerin yakından izlendiğini kaydetti.

Bu arada Türkiye’ye en güçlü desteği veren ülkelerden İtalya’nın Dışişleri Bakan Yardımcısı Famiano Crucianelli’nin dün Ankara’ya gelerek Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüştüğü bildirildi. İtalyan kaynaklar, görüşmede özellikle İtalyan Başbakan Romano Prodi’nin Alman-Fransız ittifakına destek yönünde yaptığı açıklamaya açıklık getirildiğini aktardılar. Crucianelli’nin Gül’e, Prodi’nin kendisini ifade ederken “yanlış anlaşıldığını” söylediği ve İtalya’nın pozisyonunda bir değişiklik olmadığına dair garanti verdiği belirtildi. Crucianelli’nin 11 Aralık’ta gerçekleştirilecek Genel İşler Konseyi toplantısına katılacağı belirtilirken Türkiye ile sadece üç başlıkta müzakerelerin askıya alınması konusunda ısrar edeceği kaydedildi. Görüşme ile ilgili İtalyan Büyükelçiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliği vazgeçilmez tarihi bir hedeftir” denildi.
XS
SM
MD
LG