Erişilebilirlik

7 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Amerikan gazetelerinin manşetleri, Irak Çalışma Grubunun hazırladığı rapora ayrılmış durumda. Washington Post, açıklanan raporun hem Irak hükümeti hem de Amerikalı komutanlar tarafından olumlu karşılandığını yazıyor. Gazete, bu konuda şu yorumda bulunuyor:

"Çalışma Grubu’nun da belirttiği gibi, Irak’ta istikrarı amaçlayan bu strateji işe yaramayabilir. Ama bu strateji, Amerikalılarla Iraklıların üzerinde uzlaşabileceği ve denemeye değer bir seçenektir. Çalışma Grubunun en büyük katkısı ise, Cumhuriyetçi ve Demokrat Partilerin önde gelen beş isminin bu plana destek vermesini sağlamaktır. Amerika’nın savaş konusunda partiler üstü bir uzlaşmaya ihtiyacı vardır. Bu stratejinin işe yaramaması halinde ne yapılması gerektiği konusunda bir değerlendirmeye yer vermemesi ise, maalesef raporun en önemli eksiğidir."

New York Times ise Başkan Bush’a açıklanan raporu ciddiye alması çağrısında bulunuyor. Gazete, Bush’un Irak’ta zafer söyleminden vazgeçerek gerçekleri kabullenmesini ve zararı en aza indirmesini istiyor:

"Bütün dünya, Bush’un kendini bir köşeye sıkıştırmasını ve sonra da bunu stratejik bir tercihmiş gibi sunmaya çalışmasını izledi. Iraklılar bile, Bush’un gerçek dünyaya dönmesi için çaba harcıyor. Başbakan Maliki’nin bölgesel bir Irak konferansı toplanması için yaptığı çağrı, Bush yönetiminin Tahran ve Şam’la görüşmeme politikasından vazgeçmesi için bir fırsat sunuyor. Irak raporu, büyük bir kısmında ihtimallere yer veren ve tamamen diplomatik bir dille kaleme alınmış bir rapor. Ancak en genel anlamda değerlendirildiğinde, gri tonları öne çıkaran bir bakış açısına sahip. Bush’un küçümsediği bu yaklaşım biçimi, aslında tam da ülkeyi içine soktuğu bataktan kurtarması için ihtiyaç duyduğu bir tarz."

Boston Globe da, açıklanan rapora olumlu bakıyor ve raporda da yer alan bölge ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesi önerisini öne çıkartıyor. Gazete, komşu ülkelerin Irak’ta birbiriyle çelişen çıkarlara sahip olduğunu vurguluyor:

"Eğer İran, Suriye, Suudi Arabistan ve Türkiye diğerleriyle uyumlu biçimde temel çıkarlarını koruyabilecekleri bir diplomatik sürecin içine dahil edilmezse, bu ülkeler bölgede daha büyük çatışmalara ve insani bir felakete neden olabilecek tavırlara girebilir. Bush, Irak konusunda işbirliğinin bedeli olarak İran’ın; nükleer programıyla, Suriye’nin de Lübnan’la ilgili tavizler istemesinden endişe ediyor. Bu endişeler haksız da sayılmaz, ama eski Başkan Kennedy’nin de söylediği gibi, korkularımızı konuşmaktan korkmamak gerekir."

Christian Science Monitor NASA’nın geçmişte açıkladığı bir çok hedefine ulaşamadığını hatırlatıyor ve ayda üs kurma projesinin hayata geçmesi için NASA’nın inandırıcılık sorununu aşması gerektiği görüşüne yer veriyor:

"Yurtseverler açısından bakıldığında, ayda üs kurma projesi, Amerika’nın teknolojik alanda rekabet gücünü artıracak, bilim ve eğitim alanında üstünlüğünü yeniden sağlayacak bir girişimdir. Küresel bakış açısına sahip olanlar için, NASA’nın diğer ülkelere de bu projede yer alma izni vermesi, Uluslararası Uzay İstasyonu örneğinde olduğu gibi, Amerika’nın mali yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlayacaktır. Magellan’ın ruhu, NASA’nın başka dünyaları araştırma rüyasında kendisini hissettiriyor. Ancak bunun için gereken para ise, başka yerde bulunuyor. Bu rüyayla parayı bir araya getirebilmek için, mümkün olduğunca çok Amerikalı’da araştırma ruhunu canlı tutmak gerekiyor."

XS
SM
MD
LG