Erişilebilirlik

Fransa Türk Mahkumun İntiharını Tartışıyor


Fransa’nın Marsilya kentinde polisin sınır dışı etmek istediği kaçak inşaat işçisi 22 yaşındaki Kazım Kuştül’ün hücresinde kendisini asarak intihar etmesine tepkiler büyüyor. Olay üzerine tüm sivil toplum örgütleri protesto gösterisi yaparak, kamuoyunu, İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy’nin yeni göçmenler yasasına karşı çıkmaya çağırdı.

Kazım Kuştül de, ülkesini terk ederek başka ülkelerde umut arayan milyonlarca göçmenden yalnızca biri. Memleketi Samsun’dan yola çıkıp Fransa’nın liman kenti Marsilya’ya gelen 22 yaşındaki Kazım Kuştül, kaçak olarak çalıştığı şantiyede yakalanıp ülkesine geri gönderilmek üzere Tutuklu Merkezi’ne konunca, yolculuğunu kendini asarak bitirdi. İtfaiyenin geç gelmesi nedeniyle kurtarılamayan iki çocuk babası Kazım için Marsilya’da hafta sonu boyunca eylem ve gösteriler yapıldı.

Kazım Kuştül, Marsilya yakınlarında Vaucluse kasabasında çalıştığı inşaatın şantiyesine baskın yapılınca, polis tarafından tutuklandı. Kaçak olduğu anlaşılınca, Kuştül sınırdışı edilmek üzere Canet Tutuklu Merkezi’ne konuldu. Yaklaşık bir aydır bu merkezde tutulan Kuştül, 9 Aralık'ta sınırdışı edilecekti astı. Olay üzerine çağrılan ambulansın gecikmesi nedeniyle, Kuştül, hastaneye ulaşamadan yaşamını yitirdi. Göçmenlerle Dayanışma Derneği Cimade, bu tür tutuklu merkezlerinde, hiçbir önlem almadan, sadece daha iyi bir hayat aramak amacıyla ülkelerini terkeden çaresiz insanların, adeta hücrelere tıkıştırıldığını öne sürerek, bu uygulamadan vazgeçilmesi çağrısında bulundu. Cimade, geç gelen itfaiye ve tutuklu merkezi yetkilileri hakkında da soruşturma başlatılmasını istedi.

Cimade ve Sınır Tanımayan Eğitimciler Birliği hafta sonu boyunca Tutuklu Merkezi önünde eylem düzenledi. Bahçe duvarlarına İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy’nin göçmen avı başlatan yeni göçmen yasasını protesto eden pankartlar asıldı. Çiçeklerle donatılan bina girişinde, Kazım için, “Daha iyi bir hayat hayal ediyordu, Sarkozy yasalarıyla karşılaştı” yazısı asıldı.

Fransa’da yaşayan Türkiyeli Yurttaşlar Meclisi (ACORT) Başkanı Ümit Metin, olayı protesto girişimlerinin sürdüğünü belirterek, Sarkozy’nin yıl sonuna kadar 25 bin kaçak göçmeni sınırdışı edeceğini açıkça söylediğinin altını çizdi. Fransa’da Aralık sonuna kadar kaçak göçmen avı yaşanacağına dikkat çeken Ümit Metin, önce vizesiz öğrencilerin velilerinin izlendiğini, ardından tüm valilik ve karakollara genelge gönderilerek her ilde ne kadar kaçağın sınırdışı edilmesi gerektiğinin hesaplandığını açıkladı. Ümit Metin, Sarkozy yasaları diye anılan yeni göçmen yasası sonrası intihar olaylarının arttığına dikkat çekti.

Bu arada, daha önce bir spor salonunu işgal ederek Sarkozy yasası karşısında direnen Afrikalı göçmenler olayının ardından, dün gece de başka bir grup göçmen Paris’in Seine Saint-Denis banliyösünde bir havuzu işgal etti. Spor salonunu işgal eden Afrikalı kaçaklara Fransa’da oturma izni verilmişti.

XS
SM
MD
LG