Erişilebilirlik

5 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Newsweek dergisi Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği sürecinde ağır çekim bir tren kazası yaşandığını yazıyor ve bunun herkes için felaket olduğunu vurguluyor. Owen Matthews imzalı haberde, Türkiye’nin İslam dünyası için model olma şansının kaçırıldığı kaydediliyor:

"Türkiye’nin artık sonuçları şimdiden kestirilemeyecek, tamamen farklı bir jeopolitik yola girme riski var. Avrupa Birliği’ne verilen destek azalırken Türk milliyetçiliği de yükseliyor. Milliyetçi tepki, özellikle son beş yılda hızla özgürlük kazanan 14 milyon Kürtün taleplerinin arttığı bir dönemde tatsız sonuçlara neden olabilir. Kıbrıs açısından da olumsuz gelişmeler yaşanabilir. Belki de en tehlikeli gelişme, yıllardır göreceli olarak suskun kalan askerlerin sesinin artık giderek daha sert çıkmaya başlamasıdır."

New York Times, Türkiye’nin sancılı bir değişim sürecinden geçtiğini yazıyor. Sabrina Tavernise imzalı yazı özetle şöyle:

"Türkiye’de modern bir devlet kurulurken laiklerle dinciler, Müslümanlarla Hıristiyanlar ve Doğu ile Batı arasındaki çekişme arka plana itilmişti. Ancak son yıllardaki demokratik gelişmeler nedeniyle bu güçlerin açıkça ortaya çıkması bir kimlik krizini de beraberinde getirdi. Bu acılı bir süreç. Türklere göre, bu süreç milliyetçi ve İslamcı duyguları artırabilir ve ülkedeki laikliğin geleneksel koruyucusu olan ordunun yeni bir darbe yapmasına daha neden olabilir. Bu da bütün değişim çabalarını boşa çıkarabilir ve Türkiye’nin son altı yılda elde ettiği ekonomik kazanımlara zarar verebilir."

Los Angeles Times, Venezuela’da Hugo Chavez’in zaferiyle sonuçlanan devlet başkanlığı seçimini değerlendiriyor. Gazete, Washington’un bundan sonra Venezuela’ya karşı daha yumuşak bir politika izlemesi gerektiği görüşüne yer veriyor:

"Amerika, Chavez karşıtı açıklamalarını yumuşatmalı, muhalefete verdiği desteği azaltmalıdır. Bu, Amerika’yı hegemonya peşinde olmakla suçlayan Chavez’in eline bir fırsat vermek olarak düşünülmemelidir. Chavez, Bush için söylediği her şeyi kendisi yaparak, kendine en büyük kötülüğü zaten yapmaktadır. Washington’un, büyük bir petrol üreticisi olan Venezuela’yla iyi ilişkiler kurmasının gereği sadece stratejik nedenlerden kaynaklanmıyor. Chavez’in bütün Latin Amerika’ya Yankilerin şeytan olduğunu anlatmaya çalıştığı bir dönemde, Amerika’nın göstereceği iyi niyet jestleri Chavez'in inandırıcılığına da darbe vuracaktır."

Boston Globe, Meksika’da tartışmalı seçimlerin ardından cumhurbaşkanı seçilen muhafazakar Felipe Calderon’un yemin etmesiyle birlikte ülkede istikrarın arttığı yorumunda bulunuyor. Gazete, Calderon’un rakibi Lopez Obrador’un protesto gösterilerine son vermesini de olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyor:

"Calderon, petrol fiyatlarının yükselmesi nedeniyle devlet gelirlerinin arttığı, inşaat, otomotiv ve hizmet sektörlerinin büyümeye geçtiği bir dönemde iktidara geldiği için şanslı. Ancak kısa vadeli bu petrol geliri, nüfusunun % 40’ı yoksulluk sınırının altında yaşayan Meksika için yeterli değil. Amerika’nın tarım sübvansiyonları ve göçmenlerle ilgili sorunu çözmedeki başarısızlığı da, Meksika’nın istikrar çabalarının önünde engel oluşturuyor. Amerikalı politikacılar, kendi çıkarları açısından Meksika’da sosyal ve siyasi bir depremi önlemeleri gerektiğini artık anlamalıdır."

Christian Science Monitor, Irak Çalışma Grubunun önerilerine karşı Başkan Bush’un nasıl bir tavır takınacağını sorguluyor. Gazete, Bush'un Irak politikasını değiştirmesi için yoğun bir baskı altında olduğunu kaydediyor:

"Bush’un izlediği politikalarla başarılı olacağı konusundaki ısrarı, kendi Irak vizyonuna uymayan önerileri dikkate almayacağı izlenimi uyandırıyor. Hem Bush hem de danışmanları, Irak Çalışma Grubunun önerilerinin bu konudaki bir çok değerlendirmeden sadece biri olacağını defalarca tekrarladı. Irak Çalışma Grubunun kamuoyundaki etkisi nedeniyle, Beyaz Saray’ın yapılacak önerileri tamamen gözardı etmesi mümkün değil. Ancak, Başkan Bush’un tamamen bu önerilere uygun hareket ettiği biçiminde bir izlenim vermemeye de özen göstermesi bekleniyor."

XS
SM
MD
LG