Erişilebilirlik

'Türkiye'yle Müzakere Süreci Canlı Tutulmalı'


Avrupa Birliği’nin genişlemeden sorumlu yetkilisi Olli Rehn, Almanya ve Fransa’yı Türkiye’ye Kıbrıs için yeni bir tarih vermekten kaçınmaya çağırdı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Türkiye ile üyelik görüşmelerinin, limanlarını Kıbrıs Rumlarına açmadığı için 18 ay askıya alınmasını önerdiği ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın da öneriyi desteklediği bildiriliyor.

Olli Rehn, bugün yaptığı açıklamada Türkiye’ye tarih vermekle bir sonuç alınamayacağını, Kıbrıs sorununun çözüm yerinin Birleşmiş Milletler olduğunu belirtti. Rehn, Türkiye ile müzakere sürecinin canlı tutulması gerektiğini de vurguladı.

Türkiye AB'yi Böldü

Avrupa Birliği, Türkiye tartışmaları nedeniyle bir kez daha bölündü. Bu kez tartışmaların odağında Avrupa Birliği Komisyonu tarafından açıklanan tavsiye kararı var. Almanya ve Fransa, 8 müzakere başlığının askıya alaınmasını ve geri kalanların da açılsalar bile kapatılamamalarını öngören tavsiyesinin sertleştirilmesini talep ediyor. Talebin ana unsurunu ise Türkiye’nin liman ve hava limanlarını Rum Kesimi’ne açması için bir takvim belirlenmesi oluşturuyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, 5 Aralık’ta bir araya gelerek ortak bir tutum belirlemeye çalışacaklar. Bu ikilinin Türkiye hakkında benimsedikleri her yaklaşımı, bir şekilde Avrupa Birliği’ne de kabul ettirmeleri toplantının önemini bir kat daha artırıyor.

Paris-Berlin hattında, Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğinin 18 ay sonra yapılacak bir değerlendirme sonrasında belirlenmesi eğilimi giderek ağırlık kazanıyor. Almanya Hükümeti Sözcü Yardımcısı Thomas Steg, yaptığı açıklamada Merkel’in, bu yaklaşımın benimsenmesini “uygun ve makul” olarak gördüğünü dile getirdi. Fransız kaynaklar da Almanya ve Fransa arasında Türkiye konusunda görüş ayrılığı bulunmadığını vurguluyorlar.

Rum Kesimi, Avusturya, Yunanistan, Hollanda ve Danimarka gibi ülkeler de Almanya ve Fransa’ya destek veriyorlar. Ancak bu cephenin karşısında İngiltere, İtalya, İspanya ve İsveç gibi ülkeler bulunuyor. Dönem Başkanı Finlandiya da bu yönde bir adımı gerekli görmüyor. Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn de Almanya ile Fransa’nın yaklaşımından olukça rahatsız.

Rehn, Alman ve Fransız liderlerin gerçekleştirecekleri zirve öncesinde bir açıklama yaparak Türkiye’nin üyelik sürecinin devamının, her iki tarafın stratejik çıkarına olduğunu vurguladı. İkilinin gündeme getirme hazırlığında olduğu önerinin yarar sağlamayacağını belirten Rehn, Berlin ve Paris’i bu öneriden vazgeçmeye çağırdı.

Rehn, adım atılması için son tarih vererek, baskı kurmanın yarar sağlamadığını, Kıbrıs sorunun asıl çözüm yerinin Birleşmiş Milletler olduğunu ifade etti. Rehn, “Sayın Merkel ve Chirac’tan Türkiye’nin üyelik perspektifini ayakta tutacak dengeli bir çözüm bulmalarını rica ediyorum” dedi.

Avrupa Birliği içinde oluşan bu tablo, ön kararın verileceği 11 Aralık’taki Avrupa Birliği dışişleri bakanları toplantısının oldukça hararetli geçeceğini ortaya koyan bir niteliğe sahip.

XS
SM
MD
LG