Erişilebilirlik

Türkiye Limanlarını Açmalı


Avrupa Birliği Dönem Başkanı Finlandiya’nın Başbakanı Matti Vanhanen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Görüşme sonrasında Vanhanen, Türkiye’nin limanlarını Rum gemi ve uçaklarına açması gerektiğini, 11 Aralık’tan önce bu konuda çözüm beklediklerini söyledi. Erdoğan ise Avrupa Birliği Komisyonu’nun açıkladığı tavsiye kararının “Kabul edilemez” olduğunu söyledi ve Birliğe sağduyu çağrısı yaptı.

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında diplomatik trafik hız kazandı. Avrupa Birliği Komisyonu’nun Kıbrıslı Rumlara limanların açılmaması halinde Türkiye ile müzakerelerin 8 başlıkta bekletilmesi ve diğer başlıkların da kapatılmaması yönündeki tavsiye kararını açıklamasının ardından Avrupa Birliği Dönem Başkanı Finlandiya’nın Başbakanı Matti Vanhanen bugün Ankara’ya gelerek Başbakan Erdoğan ile görüştü. Görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenlediler.

Erdoğan, Avrupa Birliği’ni sağduyulu hareket etmeye çağırdı. Kıbrıs konusunda çözüme ulaşmak için iyi niyetli yaklaşımlara devam edeceklerini söyleyen Başbakan Avrupa Birliği’nin Kıbrıslı Türklerin ekonomik sıkıntılarının giderilmesi ve izolasyonların kaldırılmasına yönelik gerekli adımları atmadığını hatırlattı. “Rum yönetimi bizi emrivaki ile karşı karşıya getirdi. Süreç bir üye ülke tarafından rehin alınmamalıdır” diyen Erdoğan, tavsiye kararının şu anki haliyle kabul edilemez olduğunu söyledi. Başbakan Liderler Zirvesi’nde Avrupa Birliği’nin taahütleri temelinde, Türkiye’nin müzakere sürecini pürüzsüz bir şekilde sürdürmesine imkan tanıyacak bir karar alınmasını beklediklerini vurguladı.

Finlandiya Başbakanı Vanhanen ise, Türkiye’nin limanlarını Rum gemi ve uçaklarına açması gerektiğini 11 Aralık’tan önce bu konuda çözüm beklediklerini söyledi. “İstemiyoruz ama tren yavaşlıyor” diyen Finlandiya Başbakanı trenin sonunda gideceği yerin belli olduğunu da kaydetti. Vanhanen, Türkiye’nin bir Avrupa ülkesi olduğunu ve tam üyelik için müzakere edildiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, öğle yemeğinde Avrupa Birliği üyesi ülkelerin büyükelçileri ile bir araya geldi. Gül, büyükelçilere Türkiye’nin tavsiye kararından hoşnut olmadığını aktardı ve müzakerelerin Kıbrıs sorununa endekslenmesinden duyduğu rahatsızlığı iletti. Büyükelçilere Türkiye'nin içinde bulunduğu toplumsal devinimin önemli olduğuna işaret edildi ve “Bu devinimin gerçekleşmesini isteyen bir ülkeyi kendi elinizle durdurmayın" mesajı verildi.

Avrupa Birliği Komisyonu’na bir diğer tepki de Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Bülent Arınç’dan geldi. Arınç bugün düzenlediği basın toplantısında Komisyonu’nun tavsiye kararını “Yakışıksız karar” sözleriyle değerlendirdi ve bunun Türkiye’yi rencide ettiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG