Erişilebilirlik

30 Kasım Amerikan Basınından Özetler


USA Today, Bush yönetiminin Irak’ta iç savaş yaşandığını kabul etmediğini belirtiyor ancak durumun vehametini anlatmak için iç savaş ifadesinin bile yetersiz kaldığını vurguluyor:

"2003 yılında savaşı haklı çıkarmak için Irak’ın hızla özgürleştirileceği ve kendi başına varolabilecek demokratik bir ülke kurulacağı söylenmişti. Ancak bu hedefler çoktan tarihe karıştı. Bütün zafer söylemlerine rağmen şu anda temel görev, Irak’ın Amerikan ulusal güvenliği açısından Saddam Hüseyin döneminde oluşturduğundan daha büyük bir tehdit oluşturmasını önlemektir. Gelinen noktada bu görevin bile başarıyla yerine getirilmesi kuşkuludur."

New York Times Irak Çalışma Grubunun açıklayacağı rapor konusunda bir uzlaşmaya vardığını duyuruyor. Gazeteye göre, raporda Irak’taki Amerikan birliklerinin çekilmesi konusunda net bir tarih yer almıyor:

"Raporda, Irak’taki Amerikan savaş gücünün büyük kısmını oluşturan 15 tugayın Amerika’ya mı döneceği yoksa Irak’taki ve komşu ülkelerdeki üslere mi çekileceği konusuna değinilmiyor. Alınan bilgilere göre raporda, Amerika’nın Bush’un şu ana kadar Ortadoğu’da izlediğinden daha etkin bir diplomatik çaba içine girmesi, bu bağlamda İran ve Suriye’yle doğrudan ilişkiye geçmesi de öneriliyor. Başlangıçta bu ilişkiler bir Irak konferansı düzenlenmesi veya İsrail-Filistin barış anlaşması gibi konuları içerebilir. Ancak böyle bir temas Tahran ve Şam’la doğrudan üst düzey görüşmeleri de beraberinde getirecektir. Şimdiye kadar böyle bir ilişkiye girilmesini kabul etmeyen Bush, Riga’da yaptığı açıklamada birliklerin geri çekilmesine de karşı olduğunu söyledi."

Washington Post İsrail ile Filistin arasında sağlanan ateşkes sonrasında barış umudunun arttığını yazıyor. Ancak gazeteye göre bu umudun gerçeğe dönüşmesi için Filistinlilerin yeni bir hükümet kurması şart:

"Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve onu destekleyen Arap ülkeleri için en önemli sorun, barış anlaşması imzalamaya kararlı bir hükümet kurmaktır. Böylece, İsrail’in Filistinli tutukluları serbest bırakmasının, uluslararası yardımlar üzerindeki ambargoyu kaldırmasının ve nihai barış anlaşmasının yolu açılacaktır. Filistinliler İsrail’le sonsuza kadar savaşmak mı istiyor, yoksa kendi devletlerini mi kurmak istiyor? Ortadoğu’da istikrar için bir Arap-İsrail anlaşmasının şart olduğunu düşünen Arap ve Avrupalı ülkeler, bu soruya cevap vermesi için Hamas’a baskı yapmalıdır."

Los Angeles Times Papa 16. Benedict’in Türkiye ziyareti sırasında azınlık hakları konusunu gündeme getirdiğini aktarıyor. Gazetenin haberinde şu görüşlere yer veriliyor:

"Papa, Türkiye’ye yaptığı ziyaretinde Katolik ve Ortodoks kiliseleri arasında bin yıldır süren ayrılığı gidermek ve Hıristiyan birliğini sağlamak istiyordu. Ancak, İslam’ı eleştiren açıklamaları Müslümanlar arasında öyle çok tepki topladı ki, Papa bu gezinin gündemini değiştirmek zorunda kaldı. Bu çerçevede Papa, yaptığı diğer jestlerin yanı sıra, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine yönelik itirazından da vazgeçti. Ancak Papa Hıristiyanlara verdiği destek nedeniyle, yakınlaşmak istediği Müslümanları yeniden gücendirmek riskiyle karşı karşıya."

XS
SM
MD
LG