Erişilebilirlik

Irak'taki Çokuluslu Gücün Görev Süresi Uzatıldı


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Irak’taki Amerika’nın öncülüğündeki çokuluslu kuvvetin görev süresini bir yıl daha uzattı.

Konsey uzatma kararını, Başkan Bush’la Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin bugün yapacağı görüşmeden önce hızla çıkarttı. Amerika’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi John Bolton uzatma kararının oybirliğiyle alınmasından memnuniyet duyduğunu, bunun tüm üyelerin Irak’ın istikrar ve demokrasiye kavuşması yönündeki isteğinin işareti olduğunu söyledi.

Irak Başbakanı Güvenlik Konseyi’ne ayın başında gönderdiği mektupta, hükümetinin Irak kuvvetlerinin tüm ülkede güvenlik sorumluluğunu üstlenmesine büyük önem verdiklerini belirtti. Irak’ın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Hamid el Bayati bu hedefe ulaşma zamanını tahmin etmenin imkansız olduğunu söyledi.

“Bir takvim ya da kesin süre belirlemek herkes için zorluk yaratır. Irak kuvvetlerinin ülkenin güvenliğinden sorumlu bir duruma ne zaman hazır hale geleceğini tahmin edemediğimiz için, kesin bir süre belirleyemeyiz. Irak kuvvetlerinin, ülkenin komşularıyla arasındaki uzun sınırlarını koruyacak; polis kuvvetlerinin ülke içinde güvenliği sağlayacak duruma gelinceye kadar çokuluslu kuvvetin Irak’tan çekilmemesi gerekir.”

Uzatma kararı Amerika’da Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin geri çekilmesi konusunda bir takvim açıklamanın yarar ve zararlarının tartışıldığı bir zamana rastlıyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan geçenlerde Irak Çalışma Grubu’nun başkanlarıyla görüştü. Irak politikasıyla ilgili çalışmalar yapan bu gruba eski Dışişleri Bakanı James Baker ile Demokrat Partili eski Kongre üyesi Lee Hamilton başkanlık yapıyor. Annan bu gruba çeşitli öneriler sunduğunu açıkladı. Annan önerilerinin arasında İran ve Suriye’nin çatışmayı önlemek için uluslararası toplumla çalışmasının da yer aldığını belirtti.

“Bu iki ülkenin, oynayabilecekleri bir rolün bulunduğu ve çözümün bir parçası olması gerektiği yönündeki görüşümü açıklıkla ifade ettim. İran ve Suriye’nin çözümün bir parçası olması, bunalımı çözerken bizimle birlikte çalışması ve sorumluluğu paylaşması gerektiğini komisyon başkanlarına söyledim.”

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi John Bolton Kofi Annan’ın önerisini, soğuk karşıladı. Başkan Bush da dün Irak konusunda İran’la koşulsuz görüşmeyi reddetti. Ancak Bush komşularıyla ilişkilerini belirlemenin Iraklılara düştüğünü de kaydetti.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin Tahran’da devam eden temasları sırasında Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat, Bağdat’tan istek geldiği taktirde ülkede güvenliğin sağlanmasına yardım edebileceklerini söyledi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG