Erişilebilirlik

Papa Ziyareti İlişkileri Düzeltecek mi?


Türkiye’de bazı kesimler, Papa’nın bir süre önce yaptığı ve İslam dinini eleştiren konuşmasından rahatsız oldu. Bazılarıysa Benedict’in, Papa olmadan önce yaptığı ve Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkan yorumlarını eleştiriyor.

Geçen yıl Papa 16’ıncı Benedict adıyla, Katolik dünyasının liderliğine oturan Joseph Ratzinger, bu göreve geldiğinden beri ilk kez Müslüman bir ülkeyi ziyaret ediyor. Papa iki ay önce Almanya’da yaptığı bir konuşmada, 14’üncü yüzyılda yaşayan bir Bizans imparatorunun, Hazreti Muhammed’i kötüleyen ifadelerine yer vermişti. İfadelerde, Hazreti Muhammed’in öğretilerinin, “kötü niyetli ve insanlık dışı” olduğunu ve İslam’ı “kılıç gücüyle” yaymaya çalıştığı öne sürülüyordu.

Papa’nın Türkiye ziyaretini yorumlayanlar, ziyaretin, bu konuşmanın açtığı yaraları kapatmayı amaçladığı görüşünde. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi öğretim üyelerinden Profesör Doktor Doğu Ergil, Papa’nın aslında Batı’da çok yaygın bir kanıyı dile getirdiğini kaydediyor. Bu kanıya göre, İslam, Hıristiyan dünyası için bir tehdit...

Papa'nın düşman olmadığını söyleyen Ergil, Papa'nın Türkiye'ye giderken iyi niyetler taşıdığını kaydediyor. "Sokaklarda 'Papa gelmesin' diye gösteri yapanlar küçük bir azınlıktır," diyen Doğu Ergil, bu azınlığı şöyle tanımladı:

"Geleneksel-milliyetçi karışımı, herkesten ve herşeyden kuşku duyan, kendi yaşam tarzlarını ve ülkelerini tehdit ettiğine inandıkları yerli insanlara karşı da bu gösteride bulunurlar. O yüzden onlara bakmamak lazım," diye konuşan Ergil, Türkiye'nin büyük çoğunluğunun Papa'nın ziyaretinden memnun olacağını söyledi.

Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Hasan Ünal konuya farklı yaklaşıyor..Ünal, , Papa’nın iki ay önceki konuşmasının Türkiye’deki laik kesimleri de rahatsız ettiği görüşünde:

"Türk halkı, Papa'nın, hem bu makama gelmeden önce, hem de geldikten sonra Türkiye ve İslam dini hakkında yaptığı açıklamalardan dolayı tam bir infial içinde" diyen Ünal, Papa'nın Almanya'da yaptığı konuşmadan sonra Türkiye'yi ziyaret etmesinin hiç anlamlı olmadığını söyledi. Ziyaretin ilişkilerin normalleşmesine yardım etmeyeceğini belirten Hasan Ünal, ziyaretin Türkiye ve Avrupa Birliği arasında, Türkiye ve Vatikan arasında, hatta Hıristiyanlık ve Müslümanlık arasındaki sorunları derinleştireceği uyarısında bulundu. Ziyareti "zamansız" diye niteleyen Ünal, 16'ıncı Benedict'in medeniyetlerin buluşmasını isteyen kesimler için uygun bir papa olmadığını kaydetti ve Papa'nın tam tersine dünyayı medeniyetler çatışmasına sürükleyebileceğini söyledi.

Papa’nın Türkiye ziyareti İslam ve Batı dünyası arasındaki ilişkilerin gerginleştiği bir döneme rastlıyor. Ancak Amerika’nın Sesi’ne konuşan bir Türk yetkili, Papa ziyaretinin ardından bu gerginliğin geride kalmasını ve iki din arasındaki ilişkilerde yeni bir dönüm noktası oluşturmasını umuyor.Ancak , ilişkilerin nasıl düzeleceği sorusu yanıt bulmuş değil. Türklerin çoğu Papa’nın bir konuk olduğunu ve geleneksel konukseverlik anlayışı çerçevesinde ağırlanması gerektiğini savunuyor. Yine de, işi şansa bırakmak istemeyen hükümet, ziyaret boyunca güvenlik önlemlerini artırmış durumda. Türk yetkililere göre, Papa için Türkiye’de alınan güvenlik önlemleri, Letonya’da NATO zirvesine katılan Başkan Bush için alınan güvenlik önlemlerinden daha fazla.

XS
SM
MD
LG