Erişilebilirlik

28 Kasım Amerikan Basınından Özetler


New York Times gazetesi, ziyaretin Türkiye’nin Batı ile ilişkilerinde kuşkuya düştüğü bir döneme rastladığını yazıyor.

"Güçlü bir laik anlayışa sahip olan Müslüman Türkiye, ülkeyi İslamiyet’e daha fazla yakınlaştırmak isteyen güçlerle, laikliği koruyan kurumlar arasında tehlikeli bir yol ayrımında. Türkiye’nin İslamcı hükümeti, ülkenin kurucusu olan Atatürk’ün laiklik anlayışını yansıtan yasaların baskısı altında. Ancak Müslüman kimliği giderek daha fazla öne çıkıyor. Bu durum, laikliğin tehdit altında olduğunu düşünen politikacıları kaygılandırıyor. Ancak Müslüman kimliğinin güç kazanması, örneğin Irak’taki gibi köktendinciliğin güçlenmesi veya halkın dine daha fazla dayalı bir yönetim istemesi anlamına gelmiyor. Türkiye’nin yüzünü Doğuya çevirmesine neden olan en önemli etken, Avrupa Birliği üyeliği görüşmelerinde yaşanan olumsuzluklardır."

Christian Science Monitor muhabiri Yigal Schleifer, Türk kamuoyunun ve hükümetinin Papa’ya tepkili olduğunu yazıyor. Washington Times da, Papa’nın İslamiyet’le ilgili açıklamasından dolayı büyük tepki topladığını hatırlatıyor ve kültürler arası diyalog için Papa’ya büyük bir sorumluluk düştüğünü vurguluyor.

"Bizce, eğer Papa kaçamak bir tavır sergilerse hem Müslüman-Hristiyan ilişkilerine hem de kendi Papalığına zarar verir. Bir önceki Papa John Paul’un komünizmle mücadeleyi öne çıkarması gibi Papa Benedict de, fanatik güçlere karşı hoşgörüyü vurgulama konusunda tarihi bir fırsata sahip. John Paul, komünist ülkelerdeki halkların desteğine sahipti, Benedict’in de Müslümanları arkasına alması gerekiyor. Bu nedenle yapacağı açıklamalara dikkat etmeli ve eski Bizans İmparatorlarının sözlerinden uzak durmalıdır."

Los Angeles Times İsrail ile Filistin arasındaki ateşkesi tarihi bir fırsat olarak yorumluyor. Gazete, Hamas’tan İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in uzattığı zeytin dalını kabul etmesini istiyor.

"Eğer Olmert’in bu girişimi başarısız kalırsa, başta Filistinliler olmak üzere herkes için bir trajedi yaşanır. Hamas’tan İsrail’in kurulmasını kabul etmesi istenmiyor. Bu, yarım asır önce gerçekleşti. Hamas’tan istenen şey, Birleşmiş Milletler tarafından da kabul edilen ve güvenlik hakkına sahip olan modern İsrail’in varlığını tanıması. Hamas’ın on yıllık bir ateşkesi kabul etmesi de yetmez. Hamas’ın İsrail’in varlığını kabul etmesi, hem Amerika hem de İsrail açısından tartışılmayacak biçimde net olmalıdır. Hamas, bu gerçeği kabul ederse, bundan en fazla yararlanacak olanlar Filistinlilerdir."

XS
SM
MD
LG