Erişilebilirlik

Bush Afganistan İçin Destek İstedi


Başkan Bush, Amerika’nın NATO’nun genişlemesini desteklemeye devam edeceğini tekrarladı.

Letonya’nın başkenti Riga’da düzenlenen NATO zirvesinde konuşan Bush, yeni aday ülkeleri Hırvatistan, Ukrayna ve Gürcistan olarak sıraladı.

Demokrasiyle yönetilen Avrupa ülkelerinin tümünün sonuçta NATO’ya alınacağı konusunda söz veren Bush, ittifakla Rusya arasında bağların güçlendirilmesinin Avrupa’da güvenliği arttıracağını vurguladı.

Bush, Beyaz Rusya’da baskıcı rejimin devam etmesinden kaygı duyduğunu belirterek bunun Avrupa için yüzkarası olduğunu söyledi.

Riga zirvesinde Afganistan’daki NATO operasyonlarına ağırlık verilmesi bekleniyor. NATO ülkelerinin, Taleban’a karşı savaşa verdikleri desteği öven Bush, ittifak üyelerinden Afganistan’a asker ve silah katkısını arttırmalarını istedi.

Londra muhabirimiz Mevlüt Katık, zirveyi izlemek için gittiği Letonya'nın başkenti Riga'dan bildirdi.

Gündemin Başlıca Konusu Afganistan

İttifakın şu andaki en büyük operasyonu olması nedeniyle Afganistan gündemin başlıca maddesi. Ayrıca ittifakın diğer bölgelerdeki operasyonları da ele alınacak konular arasında. Tabii, NATO ve operasyonlarının geleceği de tartışılacak. Yani, ittifakın gelecekteki rolü nedir? İttifak çok mu yayılmıştır gibi konular gündeme gelecek. Buna paralel olarak ittifakın örgütsel yapısının daha esnek bir hale getirilmesi ve NATO’da reforma gidilmesi de liderleri Riga’da meşgul edecek başlıca konular...

Afganistan İçin Asker Talebi

NATO Genel Sekreteri Hoop de Scheffer olmak üzere birçok NATO yetkilisi tarafından gündeme getiriliyor. Tabii, bu konu, NATO’nun Afganistan’da başarısızlığa uğramaması açısından da önemli. İttifakın güvenilirliği sözkonusu. Ancak bundan da önemlisi, dünyanın önemli bir bölgesinde güvenliğe tehdit teşkil eden bir unsurun ortadan kaldırılması ve Afganistan’da merkezi hükümeti güçlendirerek, Afgan vatandaşlarının daha acil ihtiyaçlarına cevap verilmesi konusu. Ancak, yine başta NATO yetkilileri olmak üzere birçok yetkili ve gözlemci, Afganistan’daki sorunun sadece askeri önlemlerle çözülemeyeceği konusunda görüş birliği içinde.

Tüm bunların yanısıra, Türkiye’den de daha fazla katkı istenmesi mümkün, ancak Ankara’nın buna ek askerden çok, diğer yardım şekilleriyle cevap vermesi sözkonusu olabilir.

Erdoğan'ın İkili Görüşmeler Yapması Bekleniyor

Başbakan Erdoğan’in ikili görüşmeler yapması bekleniyor, ve Başkan Bush ile biraraya gelmesi konusunda da çalışmalar var, ancak henüz doğrulanmış bir görüşme yok.

Riga Konferansı da Açıldı

Riga Konferansı, dünyanın önde gelen uluslararası ilişkiler uzmanlarını biraya getiriyor. Ayrıca birçok danışman ve üst düzey yetkili katılıyor. Örneğin, Amerikan eski ulusal güvenlik danışmanı Zbigniew Brzezinski, New York’un eski belediye başkanı Guiliani ve Başbakan Erdoğan’ın başdanışmanlarından Egemen Bağış katılanlar arasında. Önde gelen birçok gazeteci ve düşünce kuruluşu üye ve yöneticileri de burada. İttifakın geleceği, hangi bölgelere yönelmesi gerektiği gibi birçok konu ele alınıyor.

Zirvenin Sonucuna İlişkin Beklentiler

Haliyle, iki günlük bir zirvenin bu kadar kapsamlı sorunlara cevap bulması beklenemez. Ancak, İttifak önem verdiği konularda duruşunu ve gelecek politikalarını belirleyecek ve açıklayacak. Afganistan konusunda yeni önlem ve adımlar atılabilir. Ayrıca, Rusya ve Çin gibi ülkelere mesajlar gönderilebilir. Ve son olarak da Letonya Cumhurbaşkanının ilk basın toplantısında ileri sürdüğü gibi NATO’nun hala hayatta, işe yarar ve iş görür durumda olduğuvurgulanabilir.

XS
SM
MD
LG